Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Friss rangsor: 11 magyar egyetem jutott a világ legjobbjai közé

1

Tizenegy magyar egyetem jutott be a legjobb 2 ezer közé a University Ranking by Academic Performance legfrissebb egyetemi rangsorában. A tudományos publikációk alapján összeállított lista élén a Harvard áll.

A Harvard ismét az élen végzett
A Harvard ismét az élen végzett
Forrás: Wikipedia

A legjobb 800 közé öt magyar egyetem került, de a kétezres listára 11 került fel. A magyar intézmények közül a legjobb eredményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem érte el: 513. lett. A Debreceni Egyetem idén megelőzte a Semmelweis Egyetemet, előbbi 522., utóbbi 591. helyen végzett. A Szegedi Tudományegyetem a 648., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a 782. helyig jutott.

hirdetés
hirdetés

A kétezres listán szerepel még a Pécsi Tudományegyetem (877.), a Pannon Egyetem (1322.), a Szent István Egyetem (1496.), a Közép-európai Egyetem (CEU) az 1630., a Budapesti Corvinus Egyetem az 1727., a Miskolci Egyetem pedig az 1982. helyen végzett.

 

A rangsort a 2013-ban publikált, a Web of Science indexen szereplő tudományos cikkek száma, a 2011 és 2013 közötti cikkekre való hivatkozások száma, a tudományos tevékenység (konferencia-előadások, beszélgetések stb.), illetve a külföldi egyetemekkel együttműködésben született tudományos publikációk száma alapján állítják össze.

Az összesített rangsorban a második a Torontói Egyetem, a harmadik az Oxford, a negyedik a Johns Hopkins University, az ötödik pedig Cambridge lett. A teljes listát itt nézhetitek meg.

Ha kíváncsi vagy, más rangsorokban milyen magyar egyetemek kerültek fel, itt megnézheted őket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Dyland

Előfordulhat, hogy a cikkben felsorolt eredmények a már tavaly megjelent (2014-es) listára vonatkoznak?: mert ezek az eredmények egészen biztosan szerepeltek korábban is az URAP oldalán. Az Archive.org is már lementette tavaly decemberben (2014/12/02) ugyanezt az állást: https://web.archive.org/web/20141202030932/http://www.urapcenter.org/2014/world.php?q=MS0yNTA=

(tény, hogy az URAP-nál általában nem egyértelmű, hogy melyik évet kell kibocsátási évnek venni, de attól még a fenti hírben szereplő állás nem egy túl friss rangsorból való, az URAP oldalán a legfrissebb (és egyetlen) idei hír még csak a Field Based Rankingsről júniusi megjelenéséről szól - http://www.urapcenter.org/ )

Vagy kétszer örültünk ugyanazoknak az eredményeknek vagy pedig kissé megkésve.

Új hozzászóláshirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X