Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Jövő héten dönt a Műegyetem a Skywalker-jelmezes hallgató sorsáról

1
Forrás: Túry Gergely

Várhatóan a jövő hét elején dől el, hogy indul-e fegyelmi eljárás az ellen a hallgató ellen, aki szerdán egy fegyvernek látszó tárggyal - mint utóbb kiderült, egy játék pisztollyal - ült be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyik előadására. A szerdai BME-s akcióról itt találjátok az összes cikket.

hirdetés
hirdetés

Pokol György, a kar dékánja csütörtökön azt mondta, hogy jövő hét elején dől el, megindul-e a fegyelmi eljárás, addigra tisztázódhat minden körülmény. A hallgatói fegyelmi szabályzat szerint ha az a gyanú merül fel, hogy egy hallgató kötelezettségeit, az egyetemi szabályokat megszegte, akkor meg kell vizsgálni, indítsanak-e fegyelmi eljárást, erről a dékán dönt.

Hozzátette: ha fegyelmi eljárás indul, akkor a - már megválasztott, hallgatókból, oktatókból álló - hallgatói fegyelmi bizottság tájékozódik, meghallgatja az érintetteket, és ez után határoz.

Pokol György közlése szerint a bizottság dönthet úgy, hogy nem kell a hallgatót megbüntetni, és úgy is, hogy igen. Utóbbi esetben a büntetés a megrovástól a tanulmányoktól meghatározott időre való eltiltásig terjedhet. 

Meglátása szerint a fiatalember "tiszta meggondolatlanságból" cselekedett, és nem merült fel benne, hogy ebből bármi probléma lehet. Egyébként rendesen tanuló, társai körében népszerű fiatalember - jegyezte meg.

Mint mondta, "nincs olyan késztetés, hogy a jövőjét tönkre kell tenni", de azt sem lehet mondani, hogy nem történt semmi, és az ilyen dolgokra nem kell odafigyelni. Ezzel nem lehet vég nélkül játszadozni - tette hozzá a dékán, utalva a pécsi esetre is. 

A Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében egy hallgató 2009 novemberében fegyverrel megölte egy 19 éves csoporttársát, míg egy másik hallgatót, egy oktatót és egy takarítónőt súlyosan megsebesített. 

Szerda délelőtt kiürítették a BME-t, miután egy diák fürdőköpenyben ült be az egyik előadásra, majd fegyvert - mint utóbb kiderült játék pisztolyt - tett ki a padra. A fiatalembert elfogó Terrorelhárítási Központ közölte: minden bejelentést komolyan vesz, nincs lehetősége és ideje mérlegelni olyan esetekben, amikor emberéletek lehetnek veszélyben. A rendőrség nem indít eljárást a hallgatóval szemben

hirdetés
hirdetés