Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Az ELTE rektora vezeti július 1-től az MRK-t

Mezey Barna
Mezey Barna, az ELTE rektora. Július 1-től ő vezeti a rektori konferenciát

Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora tölti be július 1-jétől a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöki tisztségét. A jogtörténész, egyetemi tanár 1953. május 27-én született Debrecenben. Az ELTE Jogtudományi Karán végzett 1977-ben, majd két éven át szociológiai tanulmányokat folytatott.

hirdetés

1977 és 1983 között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkatársa, majd az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének adjunktusa volt. 1991-től egyetemi docens, 1993-tól tanszékvezető, 2000-től pedig egyetemi tanár. 1993 és 1996 között a Miskolci Egyetem politológia tanszékének docenseként is tevékenykedett. 1996 és 2000 között az ELTE ÁJK helyettes dékánja, majd nyolc éven át dékánja volt. 2010. augusztus 1-jétől az ELTE rektora.

Kutatási területe a magyar alkotmány- és jogtörténet. A Rákóczi-szabadságharc államának jogalkotási és a magyarországi cigányság jogtörténeti kérdéseivel, a polgári börtönügy kialakulásával, a magyar büntetés-végrehajtási jog, valamint az európai parlamentarizmus kérdéseivel foglalkozott.

Mezey Barna 1991-ben megszerezte a kandidátusi fokozatot, 2011-ben a tudományok doktora címet. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2006-ban a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány a Pázmány Péter felsőoktatási díjjal ismerte el a jogászképzés terén végzett nagy hatású, több évtizedes oktatói munkáját.

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X