Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Az ELTE rektora vezeti július 1-től az MRK-t

Mezey Barna
Mezey Barna, az ELTE rektora. Július 1-től ő vezeti a rektori konferenciát

Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora tölti be július 1-jétől a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöki tisztségét. A jogtörténész, egyetemi tanár 1953. május 27-én született Debrecenben. Az ELTE Jogtudományi Karán végzett 1977-ben, majd két éven át szociológiai tanulmányokat folytatott.

hirdetés
hirdetés

1977 és 1983 között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkatársa, majd az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének adjunktusa volt. 1991-től egyetemi docens, 1993-tól tanszékvezető, 2000-től pedig egyetemi tanár. 1993 és 1996 között a Miskolci Egyetem politológia tanszékének docenseként is tevékenykedett. 1996 és 2000 között az ELTE ÁJK helyettes dékánja, majd nyolc éven át dékánja volt. 2010. augusztus 1-jétől az ELTE rektora.

Kutatási területe a magyar alkotmány- és jogtörténet. A Rákóczi-szabadságharc államának jogalkotási és a magyarországi cigányság jogtörténeti kérdéseivel, a polgári börtönügy kialakulásával, a magyar büntetés-végrehajtási jog, valamint az európai parlamentarizmus kérdéseivel foglalkozott.

Mezey Barna 1991-ben megszerezte a kandidátusi fokozatot, 2011-ben a tudományok doktora címet. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2006-ban a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány a Pázmány Péter felsőoktatási díjjal ismerte el a jogászképzés terén végzett nagy hatású, több évtizedes oktatói munkáját.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X