Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Váratlanul átszervezték a román miniszterelnök plágiumügyét vizsgáló bizottságot

Liviu Pop román oktatási miniszter feloszlatta és újjászervezte az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácsot (CNATDCU) egy nappal azelőtt, hogy a testület hivatalból akart vizsgálatot indítani a miniszterelnököt ért plágiumvád ügyében – közölte az Evenimentul Zilei című napilap.

A lap úgy tudja, hogy a miniszter rendelete nyomán a tanácsnak az eddigi 20 helyett 45 tagja lesz. Liviu Pop ideiglenes tárcavezető, aki másfél hónapos megbízatása utolsó napjait tölti az oktatási minisztérium élén, azt állítja, más okok miatt volt elégedetlen a testület munkájával, és nem tudta, hogy a CNATDCU pénteken ülésezni akar. Popnak állítólag arról sem volt tudomása, hogy Victor Ponta miniszterelnök plágiumügye kerül terítékre pénteken, és egyébként sem érti, miért kellett volna a tanácsnak hivatalból vizsgálatot indítania az ügyben.

hirdetés
hirdetés

A lap kitér arra, hogy csütörtökön lemondott a Bukaresti Tudományegyetem jogi karának dékánja, Flavius Baias is, miután a kari tanács úgy döntött: nem illetékes véleményezni, plágium-e Victor Ponta jogtudományi doktori dolgozata.

Maga az érintett egy harmadik testülettől várja: oszlassa el annak gyanúját, hogy tisztességtelenül szerzett tudományos címet. Victor Ponta a tudományos kutatást felügyelő hatóság Országos Etikai Tanácsától (CNE) kérte annak megállapítását, hogy doktori disszertációja plágiumnak minősül-e. Sajtóértesülések szerint ennek a testületnek az összetételét már június 15-én megváltoztatta egy miniszteri rendelettel Liviu Pop ideiglenes tárcavezető, alig néhány nappal azelőtt, hogy a testület lemondatott elődje, Ioan Mang volt oktatási miniszter plágiumügyét napirendjére tűzte. Ioan Mang lemondásának okáról itt olvashatsz bővebben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X