Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Plágiumbotrány Romániában: feloszlatták az államfő doktoriját vizsgáló testületet

1

A plágiumok kivizsgálására hivatott egyik bukaresti testület úgy ítélte meg, hogy Victor Ponta román miniszterelnök plágiumot követett el doktori dolgozata megírásakor, ám a testületet éppen tanácskozása idején feloszlatták - közölte pénteken a román média.

Liviu Pop oktatási miniszter pénteken reggel oszlatta fel és szervezte újjá az egyetemi címeket és okleveleket tanúsító országos tanácsot. Az újjászervezésről szóló miniszteri rendelet éppen a testület ülésének idején jelent meg a hivatalos közlönyben.

hirdetés
hirdetés

A testület ennek ellenére folytatta ülését, és megállapította, hogy Ponta elkövette a plágium vétségét, ezért visszavonják doktori címét. A feloszlatott testület szerint a kormányfőnek a Bukaresti Egyetemen 2003-ban megvédett 307 oldalas dolgozatából 85 oldal szó szerint ki van másolva más tudományos munkákból anélkül, hogy szabályosan fel lennének tüntetve a források.

Az újjászervezés értelmében a tanácsot kibővítik 20 tagúról 45 tagúra, és módosított hatáskörei között már nem szerepel a doktori disszertációk vizsgálata. Pop személyesen is tájékoztatta a testületet az újjászervezést előíró rendeletről, és kifejtette, hogy bármilyen döntést hoznak, annak nem lesz jogi érvénye. A miniszter - akárcsak az érintett Ponta - úgy véli, hogy egy másik testület, a tudományos kutatást felügyelő Országos Etikai Tanács hivatott dönteni a disszertáció eredetiségéről.

Ezt a bizottságot a Ponta-kormány mandátuma idején szintén újjászervezték, és megváltoztatták összetételét, amikor Ioan Mang, a szintén plágiumbotrány miatt lemondott volt oktatási miniszter munkája volt terítéken.

A miniszterelnököt a Nature folyóirat vádolta meg plágiummal, amit Ponta Traian Basescu államfő személyes politikai bosszújának nevezett. A kormányfő egy csütörtöki lapinterjúban kijelentette, hogy hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról, ha az etikai tanács vétkesnek találja.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Gyula Wekerle

Infantilis szórakozás egymás vezetőinek támadása plagiumváddal. Aki csinált már disszertációt az nagyon jól tudja, hogy minden tudományos dolgozat valamilyen előzmények sorára épül, és jó ha 1 - 2% saját felfedezést tartalmaz. Ha nem így lenne, akkor már az ókorban is építettek volna atomtengeralattjárókat. A doktorandusz, ha a fokozatot meg akarja kapni, kénytelen végrehajtani a témavezetőjének bármilyen utasítását, akár tetszik, akár nem. De az sem garantálja, hogy évtizedek múlva egy rosszindulatú kötekedő nem fog-e találni valamilyen formai hibát, amit fel lehet fújni. Az összes ilyen rosszindulatú áskálódót el kellene utasítani és példás kártérítésre kellene kötelezni. Ki kellene mondani, ahogy a pénztártól távozás után sincs reklamációnak helye, ugyanígy a nyilvános védés befejezése után senki se kezdhessen újraértékelést rendezni bosszúból valamiért. Ahogy egy 20 éves autó sem tudja teljesíteni a mai követelményeket ugyanez vonatkozik a 20 éves disszertációkra is. Nem csak az én felfedezésem, sokan rájöttek már a történelmi és geopolitikai elemzésekből, hogy akármelyik szomszédos országnak több esze volt mint nekünk, sikeresebb volt mint mi a nagy világháborús osztozkodásokban. Nem lehetünk rá büszke, de ez az igazság. Amikor a törököknek is akartak Trianont rendezni Atatürk beintett az angoloknak. Amikor a románok meg az olaszok látták, hogy gáz van [email protected]ák a lovagiasság szabályait és villámgyorsan átálltak az ellenséghez mind a két világháborúban, és sikeresebbek voltak az országuk területének növelésében mint mi, akik arbitrázsokkal vacakoltunk. Nem kellemes elismerni hogy az államfő disszertációja ügyében is a románok ügyesebbek mint a mi málészájú politikusaink, akik meg sem próbálták lerázni a kullancsokat. A zsebszerződésekkel kapcsolatban mondta egy székely: a román inkább a hagymát is hagymával eszi, de egy talpalatnyi megszerzett földet sem adna el külföldinek ha belegebed akkor sem. És akkor csodálkozunk, hogy fiataljaink ki akarnak vándorolni. Ideje lenne már észhez térni. Sorry.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X