Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Marad a Corvinus, rosszul járnak a mesterszakra felvételizők - a hét hírei

1

Megszereztük a 2013-as keretszámtervezetet, megtudtuk, hogy a legújabb tervek szerint nem pólusokra, hanem zónákra osztaná fel a felsőoktatást az erőforrás-minisztérium, és azt is megkérdeztük, milyen ponthatárokra számítanak a jogi és a gazdasági szakokon az oktatók. A hét hírei, röviden.

Forrás: MTI Fotó: Marjai János

Ilyenek lehetnek a 2013-as keretszámok

Rosszul járnak a 2013-as keretszámokkal a bölcsészszakokra és mesterképzésekre jelentkező felvételizők. Az erőforrás-minisztérium legfrissebb, az eduline birtokába került felsőoktatási tervezete alapján jövőre ezerrel kevesebb hallgatót vehetnek fel bölcsészképzésekre az egyetemek és főiskolák, de a mesterszakokra sem lesz könnyű bekerülni – 19 300 helyett csak 16 300 ösztöndíjas helyet hirdetnek meg. Az oktatási államtitkárság szerint minderről ősszel fog dönteni a kormány, egyelőre nem tárgyalnak a létszámról. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

hirdetés
hirdetés

Marad a Corvinus, jönnek a zónák

Szerdán arról írtunk, hogy pólusok helyett zónákba rendezné az egyetemeket és főiskolákat, a budapesti felsőoktatási intézményeket pedig egy „együttműködési zónába” sorolná az erőforrás-minisztérium. Információink szerint egyelőre a Budapesti Corvinus Egyetem feldarabolása is lekerült a napirendről, a korábban két pólushoz rendelt intézmény karai egy csoportban maradnának. A teljes cikket itt olvashatátok el.

475-485-ös ponthatárra számítanak a jogi karokon

Emelt szintű érettségi, ötös átlag és nyelvvizsga nélkül idén lehetetlen bekerülni államilag támogatott jogi és gazdasági képzésekre – a gazdasági alapszakok keretszámát ugyanis kilencvenöt, a jogászképzését pedig nyolcvannyolc százalékkal vágta vissza a kormány januárban. Hogy pontosan milyen ponthatárokra számítanak az oktatók a gazdasági és a jogi karokon, arról itt olvashattok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

evita

@érettségi
legdrasztikusabban a jogi/gazdasági területen változtak a keretszámok - kell a klikked nekik, persze, hogy erről írnak
miért csak a jog? jogászokat kevés helyen képeznek, a pontszámok elég hasonlók... ezzel szemben nagyon sok intézmény van, sokféle gazdasági képzéssel, nagyon ingadozó pontszámokkal (nem csak intézményenként kell nézni, hanem szakonként is), nehéz tippelni
plusz a közgazdászoknál sok szak van, de a 250 hely 4 között oszlik meg (pl nincs egy darab államis hely pénzügy-számvitelen...)
a 4 szak közül 1 szak iránt eddig kisebb volt az érdeklődés is (látványosan alacsonyabb ponthatárok)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X