Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Cáfolják, hogy titkos lenne a Ludovika Campus beruházás

Jogi lehetőség sincs rá, és fel sem merült a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek otthont adó Ludovika Campus beruházás titkosítása - közölte az MTI-vel csütörtökön a Kiemelt Budapesti Beruházások Kormánybiztosának Hivatala, sajtóhírekre reagálva.

Közlésük szerint a 2015-ig a budapesti Orczy kertben megvalósuló és a Ludovika épületét is érintő beruházás után itt képzik majd a nemzetbiztonsági szolgálatok és a terrorelhárítás szakembereit. Ennek során rejtjeltevékenységre oktatják őket, valamint olyan információgyűjtő és titkos adatszerző tevékenységre, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagy a rendvédelmi szervek alkalmaznak. 

Forrás: Wikipedia
hirdetés
hirdetés

A közlemény kitér arra: az oktatás során érzékeny adatokkal foglalkozó informatikai alkalmazásokat is használnak, amelyhez speciális védelmet igénylő, lehallgathatatlan helyiségekre van szükség, emellett ügyelni kell arra, hogy a helyiségek tervei, kivitelezési dokumentációi se kapjanak nyilvánosságot. Ezért indokolt bizonyos beszerzéseket azon kormányrendelet szabályai szerint bonyolítani, amely az ország nemzetbiztonsági érdekeihez fűződő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szól - közölték. A beszerzések ebben az esetben is közbeszerzésen, versenypályázaton dőlnek el, azoktól minden év végén kell beszámolnia a beruházás megvalósítójának, vagyis "titkosításról nincs szó" - olvasható a tájékoztatójukban.

A kormány májusban, a beruházás első szakaszához, az előkészítő, a tervezési és a rekonstrukciós munkáira 2013-ig 4,7 milliárd forintot bocsátott rendelkezésre. A Nemzetbiztonsági Bizottság azt javasolta, hogy a mentesítés most a forrásként rendelkezésre álló teljes összeg erejéig szülessen meg. A javaslatot Fürjes Balázs kormánybiztos elfogadta. Ha később további beszerzések mentesítése szükséges, újra a bizottság dönt - közölték.

Az Origo hírportál csütörtökön arról számolt be: nemzetbiztonsági szempontok figyelembe vételével épül majd fel a közszolgálati egyetem, így csak meghatározott cégek pályázhatnak a munka egyes részeire, a beruházásért felelős kormánybiztos hivatala szerint ugyanakkor ahol törvényileg lehetséges, ott nyílt pályázat lesz.

(x)

Egyre népszerűbb itthon is az online KRESZ tanulás

Magyarországon több mint százezren futnak neki minden évben valamilyen vezetői engedély megszerzésének. Évről évre többen tanulnak online.  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásÖn korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X