Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Cáfolják, hogy titkos lenne a Ludovika Campus beruházás

Jogi lehetőség sincs rá, és fel sem merült a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek otthont adó Ludovika Campus beruházás titkosítása - közölte az MTI-vel csütörtökön a Kiemelt Budapesti Beruházások Kormánybiztosának Hivatala, sajtóhírekre reagálva.

Közlésük szerint a 2015-ig a budapesti Orczy kertben megvalósuló és a Ludovika épületét is érintő beruházás után itt képzik majd a nemzetbiztonsági szolgálatok és a terrorelhárítás szakembereit. Ennek során rejtjeltevékenységre oktatják őket, valamint olyan információgyűjtő és titkos adatszerző tevékenységre, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagy a rendvédelmi szervek alkalmaznak. 

Forrás: Wikipedia
hirdetés
hirdetés

A közlemény kitér arra: az oktatás során érzékeny adatokkal foglalkozó informatikai alkalmazásokat is használnak, amelyhez speciális védelmet igénylő, lehallgathatatlan helyiségekre van szükség, emellett ügyelni kell arra, hogy a helyiségek tervei, kivitelezési dokumentációi se kapjanak nyilvánosságot. Ezért indokolt bizonyos beszerzéseket azon kormányrendelet szabályai szerint bonyolítani, amely az ország nemzetbiztonsági érdekeihez fűződő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szól - közölték. A beszerzések ebben az esetben is közbeszerzésen, versenypályázaton dőlnek el, azoktól minden év végén kell beszámolnia a beruházás megvalósítójának, vagyis "titkosításról nincs szó" - olvasható a tájékoztatójukban.

A kormány májusban, a beruházás első szakaszához, az előkészítő, a tervezési és a rekonstrukciós munkáira 2013-ig 4,7 milliárd forintot bocsátott rendelkezésre. A Nemzetbiztonsági Bizottság azt javasolta, hogy a mentesítés most a forrásként rendelkezésre álló teljes összeg erejéig szülessen meg. A javaslatot Fürjes Balázs kormánybiztos elfogadta. Ha később további beszerzések mentesítése szükséges, újra a bizottság dönt - közölték.

Az Origo hírportál csütörtökön arról számolt be: nemzetbiztonsági szempontok figyelembe vételével épül majd fel a közszolgálati egyetem, így csak meghatározott cégek pályázhatnak a munka egyes részeire, a beruházásért felelős kormánybiztos hivatala szerint ugyanakkor ahol törvényileg lehetséges, ott nyílt pályázat lesz.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés