Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Rekordösszegű tartozást halmoztak fel az amerikai egyetemisták

Forrás: stiller

Egy egész generációt tesz tönkre a diákhitel-tartozás – derül ki abból a kétezer véleményből, amelyett amerikai friss diplomások és szüleik küldtek az amerikai pénzügyi fogyasztóvédelmi hivatalnak. A leveleket nyilvánosságra hozták, hogy mindenki levonhassa a megfelelő tanulságot – számolt be a Huffington Post.

hirdetés
hirdetés

Az Egyesült Államokban hatalmas biznisz a diákhitel: ott az állami kölcsön helyett – vagy adott esetben mellett – magáncégektől, bankoktól is vehetnek fel hitelt tanulmányaik finanszírozására a hallgatók. A törlesztési feltételek különbözőek, de általában magas kamatok mellett kínálják a kölcsönt a diákoknak.

„Mesterszakos hallgatóként elkövettem egy nagy hibát: több mint 83 ezer dollár (19 millió forint) tartozást halmoztam fel, ennek az összegnek most havi ezer dollár (230 ezer forint) a törlesztőrészlete, ezt képtelen vagyok kifizetni” – panaszkodik az egyik pályakezdő. „Kismamaként több hónapig nem dolgoztam, mégis pénzt követeltek tőlem” – áll egy másik levélben. Egy összegben, készpénzben fizette vissza tartozását egy pályakezdő – a szerencsés huszonéves akciójáról itt olvashatsz bővebben.

Az Egyesült Államokban a legfrissebb adatok szerint mintegy 3 millió diplomás rekordösszegű, több mint 150 ezer dolláros (33 millió forintos) tartozást halmozott fel egyetemi évei alatt. Az országban jelenleg 37 millióan tartoznak kisebb-nagyobb összeggel – hogy átlagosan mennyivel, arról itt olvashatsz bővebben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X