Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Összeomlik a felsőoktatás, ha még több oktatót rúgnak ki

Forrás: MTI Fotó: Marjai János

További létszámleépítést a felsőoktatás már nem tud elviselni - közölte a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke. Tőrös Szilárd közleményében kifejtette: 2012-ben a felsőoktatási intézmények finanszírozása ismét csökkent, egyes intézményekben oktatói-kutatói és nem oktatói munkakörökben csoportos létszámcsökkentés is volt, ezáltal feladataik jelentősen megnövekedtek. További létszámleépítést a felsőoktatás már nem tud elviselni - szögezte le.

hirdetés
hirdetés

Az elnök szerint az elmúlt évben folytatódott a már négy éve tartó reálbércsökkenés a közszféra minden területén. A közalkalmazotti bértarifák 2008 óta nem változtak, és 2010-ben véglegesen megszűnt a 13. havi illetmény. A bértábla változatlansága nem csupán jelentős reálbércsökkenést okoz, hanem azt az elfogadhatatlan helyzetet hozta, hogy a 140 besorolási garantált illetménykategóriának majdnem a fele minimálbér vagy garantált bérminimum. 

Mint írta, továbbra is a leghatározottabban igénylik a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács összehívását az államilag finanszírozott hallgatói létszám, a jelentkezők szakcsoportok, valamint intézmények közötti elosztása, illetőleg a felsőoktatási fejlesztési pólusok kialakítása ügyében.

Az FDSZ kiemelten fontosnak tartja, hogy a közszolgálati érdekegyeztető fórumokon mihamarabb kezdődjenek érdemi tárgyalások a 2013-as költségvetésről, ennek keretében a közszféra ötéves bérelmaradásának rendezéséről - írta, hozzátéve: követelik, hogy az összes érintett részvételével kezdődjenek érdemi szakmai konzultációk a magyar közoktatási, szakoktatási és felsőoktatási rendszer átfogó rendezését biztosító további jogszabályokról és a megfelelő szintű szükséges állami támogatásáról.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X