Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Megdöbbentek" az európai egyetemisták a magyar kormány tervein

HÖOK
A HÖOK februári virrasztása a felsőoktatásért. Tiltakoznak
Forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás

"Megdöbbenve tapasztaljuk, hogy a magyar kormány továbbra sem tett le tervéről, mely szerint az állami egyetemeket és főiskolákat szakmailag megalapozatlan módon átszervezzék, intézményi integrációba kényszerítsék" – olvasható az európai hallgatói önkormányzatokat összefogó European Students Union (ESU) közleményében, amely kitér arra, hogy az országgyűlés „tiltakozásoktól hangos másfél év után” fogadta el az új felsőoktatási törvényt.

hirdetés
hirdetés

Az ESU arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy „tartsa tiszteletben a felsőoktatás történelmi hagyományosok alapuló autonómiáját, felelőtlen döntésekkel ne szűkítse a felsőoktatáshoz való hozzáférés lehetőségét, ne veszélyeztesse a magyar ifjúság továbbtanulási lehetőségeit és a magyar értelmiség jövőjét". A hallgatói szerzvezet szerint ilyen döntéseket kizárólag az érintett intézmények egyetértésével lehet meghozni. Videóval tiltakoznak a hallgatók a Corvinus feldarabolása ellen - a videót itt nézhetitek meg.

Az ESU volt az a szervezet, amely vizsgálatot kért az Európai Bizottságtól a magyarországi munkavégzésre kötelező hallgatói szerződésekkel kapcsolatban. Az ESU az Európai Unióban alapjognak tekintett munkaerő szabad áramlásának alapelvére hivatkozik. A témáról bővebben itt olvashattok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X