Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Diplomamunka nyolcezer forintért? Szerbiában is hódít a copypaste

1
szakdolgozat
Nincs idő megírni a szakdolgozatot - a szerb diákok inkább rendelnek egyet

Időhiányra panaszkodnak a szerbiai középiskolások és egyetemisták, emiatt megrendelik a kötelezően előírt érettségi dolgozatokat, illetve a diplomamunkákat az interneten - írja a Politika belgrádi napilap szerdai online kiadása. Az egyetemi "szellemírókról" szóló korábbi cikkünket itt olvashatjátok el.

hirdetés
hirdetés

A téma nehézségétől függően, az érettségi dolgozat ára 2000 forint körül van, egyetemi diplomamunkát már 8000 forintért is lehet vásárolni az interneten. A dolgozatokat a Facebookon reklámozzák a készítők. A diákok szülei támogatják ezt a megoldást, arra hivatkoznak, hogy sok a tanulnivaló, nehéz a felvételi vizsga, szívesen áldoznak erre, ha gyerekeiknek segíthetnek ezzel.

Milorad Antic, a Szerbiai Pedagógusok Szakszervezeti Uniójának elnöke szerint ez minden iskolában jelen van, és lehetetlen büntetni. " Kevés pénzért meg lehet rendelni az interneten, és 24 óra alatt el is küldik" - tette hozz Antic. Az egyetemi tanárok szerint megjelent a "copy-paste generáció", amely mindent egyszerre akar, minél kevesebb munkával.

A lap újságírói utánanéztek a jelenségnek az interneten, és legalább öt honlapot találtak, ahonnan rendelni lehet. A honlapok Szerbiában, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban működnek. Így még nehezebb ellenőrizni a dolgozatok eredetiségét, ezt a lehetőséget használják ki a diákok, ugyanis a dolgozatok listája csak a másik ország egyetemi nyilvántartásában szerepel.

Már az is lehetséges, hogy a számukra megfelelő nyelven és nyelvjárásban rendelhetik meg a dolgozatot a diákok, fizetni az adott ország valutájában kell átutalással - írja a Politika.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

tökipompos

Keves eduline!
Földrajzról se szó,se beszéd?:D

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X