Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ki lehet magántanuló?

1

Hogyan lehet valakiből magántanuló? Kell-e órákra járni? Minden tantárgyból kell vizsgázni? Kaphatnak-e a szülők családi pótlékot a magántanulók után? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Magántanuló
Magántanulók. Otthon kell felkészülniük a vizsgákra
Forrás: hvg.hu

Ki dönt?

Magántanuló bárki lehet – ez törvényben rögzített jog. Az esetek jelentős részében azonban nem a diákok döntenek úgy, hogy az iskola helyett otthon akarnak felkészülni a vizsgákra, hanem szakvélemény alapján kénytelenek magántanulóként folytatni a tanulmányaikat. Erre általában a sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő tanulók esetében kerül sor, de a súlyos beteg közép- és általános iskolások is rendszerint otthon tanulnak. Világszerte egyre népszerűbb az otthoni tanulás - összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

hirdetés
hirdetés

Ki kérvényezheti a magántanulói státuszt?

A szülő kérelme alapján az intézményvezető dönt, de ha úgy látja, hogy a magántanulói státusz tanulmányi szempontból hátrányos helyzetbe hozná a diákot, szakvéleményt kér a lakóhely szerint illetékes gyermekjóléti szolgálattól. Amennyiben akár a gyermekjóléti szolgálat, akár a gyámhatóság, akár maga az igazgató úgy értékeli a helyzetet, hogy ennek a veszélye fennáll, a lakóhely szerint illetékes jegyző dönt. Magántanulóként is lehet teljesíteni a tankötelezettséget - erről itt olvashattok.

A magántanulóknak is be kell iratkozniuk az iskolába?

Igen, a beiratkozás kötelező – ugyanígy másik iskolába is átiratkozhatnak.

Kell-e órára járni?

Nem. Akiből magántanuló lesz, azt az iskolaigazgató automatikusan, mérlegelés nélkül köteles felmenteni minden óra látogatása alól. Az iskolából azonban nem tilthatják ki, vagyis – elvileg – bejárhat az órákra.

Hogyan kap jegyeket, aki magántanuló?

A szülői döntés alapján magántanulói státuszba kerülő diákok felkészüléséről a szülőknek kell gondoskodniuk. A magántanulóknak félévkor és év végén osztályozóvizsgát kell tenniük a tantárgyakból, alapesetben abban az iskolában, ahová korábban jártak – de kérhetnek független vizsgabizottságot is.

A szakvélemény alapján magántanulóvá váló diákok felkészítéséről ezzel szemben az iskola vagy valamilyen felkészítő intézmény gondoskodik.

Mindenből kapnak jegyet?

Magatartásból és szorgalomból nem – ehhez a tanároknak nem is lenne elég információja.

A magántanulók után is jár családi pótlék és tankönyvtámogatás?

A magántanulói jogviszonynak semmilyen külön költsége nincs, sőt a magántanulót ugyanolyan juttatások illetik meg, mint azokat, akik iskolába járnak, legyen szó akár a családi pótlékról, akár a tankönyvtámogatásról. A magántanulói státuszról az oktatási biztos hivatalának oldalán találtok bővebb információt.

hirdetés

Hozzászólások (1)

Marianna Leitner

Az lenne a kérdésem, hogy a következő tanévtől a külföldön tartózkodó diákoknál valóban megszűnik a magántanulói státusz?
Ezt az információt kaptam az iskola igazgatótól. Németo-ba költözünk, de szerettem volna ha a gyereknek magyar bizonyítványa is lenne.Azt felelte az igazgató, h ilyen már nemlesz, a német bizonyítván alapján kap itthon is bizonyítványt. Nem is értem ezt. A tantárgyak sem egyformák minden esetben, a követelmény sem. A magyarság tudatot szorítják így háttérbe.
Ha tudsz erről valami hivatalos információt, kérlek tudasd velem. Én is érdeklődöm még máshol is.
Köszönettel!
Szép napot! Leitner Marianna

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X