Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Furcsa bankkártya eladósodott egyetemistáknak

Egyedi ötlettel rukkolt elő az amerikai Smarter Bank: olyan szolgáltatást dobott piacra, amelyet kifejezetten eladósodott egyetemistáknak ajánl. Minden alkalommal, amikor a hallgatók egy speciális bankkártyával fizetnek egy üzletben, a bank a vásárlás összegének 0,5–1 százalékát a diákhitel-tartozás törlesztésére fordítja – számolt be a Huffington Post.

hirdetés
hirdetés

Ha például valaki 100 dollár, azaz 22 ezer forint alatt költ egy alkalommal, akkor a vásárlás összegének fél százalékát automatikusan jóváírják a számláján, ha a diákok 100 dollár feletti pénzösszegért vásárolnak, már 1 százalékot utal a bank a számlára.

Vagyis minél többet költenek az eladósodott diákok, annál inkább csökken a hitelük. A szakértők azonban attól félnek, hogy az egyetemistákkal elszalad a ló, és annyi pénzt költenek majd értelmetlen dolgokra, amennyiből probléma nélkül törleszthetnék a diákhitelüket.

Az egy százalékok ugyanis nem húzzák ki a csávából a hallgatókat. Számítások szerint havonta átlagosan 10 dollárral csökkentheti valaki a hitelének az összegét, ha ezt a bankkártyát használja – ehhez viszont 1000 dollárt, azaz 220 ezer forintot kell elköltenie harminc nap alatt. Vannak, akik még hetvenévesen is a diákhitelt törlesztik – a nyugdíjas adósokról itt olvashatsz bővebben.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X