Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A hét hírei: megszűnik az ingyenes jogászképzés, szigor vár az érettségizőkre

1

Ezen a héten sem unatkoztunk: kiderítettük, hogy az erőforrás-minisztérium titkos tervezete szerint 2013-tól megszűnne az államilag támogatott jogászképzés. Nyilvánosságra hozták az érettségi rendszer átalakításának terveit, és azt is megtudhattuk, melyek 2012 legnépszerűbb képzései. A hét cikkeiből válogattunk.

Forrás: stiller

Megszüntetnék az ingyenes jogászképzést

Ahogy arról pénteken írtunk, 2013-tól teljesen megszüntetné a jogászképzés állami támogatását a kormány, jövőre egyetlen elsőéves sem tanulhatna ingyen az egyetemek jogi karain, az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem sem kapna állami ösztöndíjas helyeket – derül ki az eduline birtokába jutott minisztériumi tervezetből. A részletekről itt olvashattok.

hirdetés
hirdetés

Ezek 2012 legnépszerűbb képzései

Bár az elsőhelyes jelentkezések alapján a gépészmérnöki lett a legnépszerűbb alapszak, összességében idén is gazdálkodási és menedzsmentre szeretnének a legtöbben felvételizni. A top tízbe bekerült a mérnökinformatikus, a kommunikáció és médiatudomány, a turizmus-vendéglátás, a kereskedelem és marketing, a nemzetközi gazdálkodás, az ápolás és betegellátás, a műszaki menedzser és a pszichológia is. A legnépszerűbb szakok listáját itt nézhetitek meg.

Többen bukhatnak meg az érettségin

Nehezebb lesz megszerezni a kettest, kevesebb tantárgyból szerveznek majd vizsgákat, és eltörlik az előrehozott érettségit – így szabná át a kétszintű érettségi rendszerét az oktatási államtitkárság a kormányzati honlapon nyilvánosságra hozott előterjesztés szerint. A részletekről itt olvashattok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Zabalint

Az érettségi százalékos szigorítása jogos. Ha rajtam múlna, én 50%-ra tenném a 2-es határát, nem 20-ról 25-re.

Egy átlagos középiskolai témazáró dolgozatnál is 50%, ráadásul az érettségi (mármint a középszintű) egy ilyen dolgozatnál könnyebb is a legtöbb tárgyból. Az nem érv, hogy egy témazáró csak egy adott fejezetről szól, az érettségi meg 4 évről, ugyanis a tananyag nem azt a célt szolgálja, hogy 1 hónapig tudják a diákok, majd egy életre elfelejtsék, legalábbis elvileg nem így kellene lennie.

Aki pedig képtelen arra, hogy 50%-ot írjon érettségin, az ne szerezzen érettségit, különösen ne menjen a felsőoktatásba, van egy rakat szakma, amelyhez nem szükséges az érettségi.

A jogászképzés állami finanszírozását viszont beteg dolog megszüntetni. Ezzel ugyanis még magasabb szintre jut a jogász szakma kasztosodása, ami alapból is nagy probléma, hiszen a jogász emberekkel és emberek ügyeivel foglalkozó szakma, itt meg a társadalom nagy részétől eltávolodott emberek jogászkodnak, így persze a jogrendszer persze hogy képtelen a társadalmat szolgálni. Ezt a folyamatot erősíti fel az, hogy minden jogász hallgató fizessen tandíjat.

Másik dolog, hogy éppen a jogász szakma az, amiből az államnak igénye van. Pl. informatikusra nem elsősorban az államnak van szüksége. Igazából pont az informatikai szakterületen lenne szükség a legradikálisabb csökkentésre, nem mennék bele, mert misét lehetne erről írni, de szvsz a csökkentés több jó informatikust eredményezne, ugyanez jogászoknál nem igaz.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X