Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Respect Tulassay" - egyetemisták és oktatók tüntetnek a SOTE rektora mellett

4
Szimpátiatüntetés Tulassay Tivadar
A "Respect Tulassay" elnevezésű szimpátiatüntetés Facebook-oldala

Szimpátiatüntetést szerveznek Tulassay Tivadar rektor, az egyetemi autonómia és a szenátus mellett a Semmelweis Egyetem oktatói és hallgatói. A "Respect Tulassay" elnevezésű demonstráció délután ötkor, az általános orvosi kar dékáni hivatalának kertjében kezdődik. 

hirdetés
hirdetés

"Bízom benne, hogy mindenki, aki eljön a demonstrációra, a fenti két cél - rektor úr támogatása és az egyetem közössége egységének kifejezése - érdekében, ezt a legnagyobb tisztelettel és méltósággal fogja megtenni. Remélem, más célok nem fogják beárnyékolni a tisztelet csendes kifejezését" - írta az egyetem hallgatói önkormányzatának Facebook-oldalán Szécsényi-Nagy Balázs EHÖK-elnök.

Rendreutasította Tulassay Tuvadart Lázár János

„A rektor úrnak három hónap múlva lejár a mandátuma, ezt mint egy komoly egyetem vezetőjeként végig kell dolgoznia, nem futamodhat meg sem ebben az ügyben, sem az előtte álló három hónapnyi munka elől. Ez nem a bizalom megvonása, hanem a munka elvárása” – üzente Lázár János hétfői napirend előtti felszólalásában Tulassay Tivadarnak. Lázár János felszólalásáról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok el. 

Tulassay Tivadar vasárnap délután jelentette be, hogy azonnali hatállyal lemond rektori posztjáról. Döntését azzal indokolta, hogy úgy érzi, az erőforrás-minisztérium magára hagyta az egyetemet Schmitt Pál plágiumügyének kezelésében, ezt a rektor a személye és az intézmény iránti bizalmatlanságként értékelte.

Hozzátette: Réthelyi Miklós miniszterrel már az államfő disszertációját vizsgáló bizottságának munkája idején közölte, hogy a jelentésről állásfoglalást kér majd, a tárcavezető ennek ellenére felbontatlanul küldte vissza a dokumentumot a rektori hivatalba. Ekkor mérlegelnie kellett, hogy zuhan-e tovább az egyetem – Schmitt Pál plágiumügye miatt egyébként is megtépázott – presztízse.

Tulassay Tivadar rektor
Tulassay Tivadar a szenátus döntésének bejelentése után. Idő előtt lemond posztjáról
Forrás: Fülöp Máté

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa csütörtök reggel kezdeményezte az államfő kisdoktori címének visszavonását, a végső döntést néhány órával később a szenátus mondta ki. A rektor azt mondta, etikailag, szakmailag és jogilag is magáénak érzi a szenátus határozatát.

"Respect Tulassay"

„Az Oktatói és a Hallgatói Hálózat megköszöni dr. Tulassay Tivadarnak a magyar tudomány és a magyar felsőoktatás melletti kiállást, és ezúton is kifejezi tiltakozását az ellen a kormányzati gyakorlat ellen, amely a felsőoktatási intézményeknek a fenntartóktól való függését politikai zsarolásra használja fel, és amely semmibe veszi az egyetemi és a tudományos élet autonómiáját” – áll az Oktatói és a Hallgatói Hálózat közös nyilatkozatában, amelyet hétfő délelőtt juttattak el az eduline szerkesztőségébe.

A két csoport szerint a rektor vasárnapi nyilatkozatából egyértelműen kiderült, hogy "az egyetem vezetését politikai nyomás alá helyezték", pedig a szenátus döntésével egyértelművé tette, hogy "a tudományos közösség szakmai-etikai elvárásai mérvadóak".

Tulassay Tivadar 2003 óta vezeti a Semmelweis Egyetemet, korábban dékánhelyettesként és rektorhelyettesként is dolgozott az intézményben. Eredetileg június végéig tartott volna rektori megbízatása, utódja Szél Ágoston eddigi rektorhelyettes lesz, akit ugyanazon a szenátusi ülésen választottak meg, amelyen visszavonták Schmitt doktori címét.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés