Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Friss adatok: drasztikusan csökkent a diplomás pályakezdők fizetése

Forrás: Stiller Ákos

A 23 és 29 év közötti munkavállalók átlagosan 9 százalékkal kevesebbet keresnek ma, mint tíz évvel ezelőtt – adta hírül a Huffington Post az amerikai Economic Policy Institute legfrissebb felmérésének eredményét.

hirdetés
hirdetés

Az adatok szerint a fiatal diplomás férfiak fizetése nagyobb mértékben csökkent, mint a nőké: előbbiek 11, míg utóbbiak 8 százalékkal kevesebb jövedelemre számíthatnak, mint egy évtizede. Ennek ellenére a férfiak még mindig jóval többet keresnek, mint a nők: óránként átlagosan 22 dollárt, azaz 4800 forintot tehetnek zsebre, míg a nők mindössze 19 dolláros, azaz 4200 forintos órabért kapnak.

Szakértők szerint a fizetések drasztikus csökkenésének oka a gazdasági recesszió; egyre több fiatal diplomás kényszerül ugyanis arra, hogy alacsonyabb jövedelmet ígérő állásokat is elvállaljon. Ez a probléma azonban nemcsak a fiatalokat érinti: az összlakosság tekintetében is csak minimális béremelés volt tapasztalható az elmúlt három évtizedben. Milyen diplomával tehetsz szert kiemelkedő jövedelemre? Összefoglalónkat itt olvashatod.

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Szeretnék az eduline.hu-tól kereskedelmi célú tájékoztatókat kapni.

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X