Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Friss adatok: drasztikusan csökkent a diplomás pályakezdők fizetése

Forrás: Stiller Ákos

A 23 és 29 év közötti munkavállalók átlagosan 9 százalékkal kevesebbet keresnek ma, mint tíz évvel ezelőtt – adta hírül a Huffington Post az amerikai Economic Policy Institute legfrissebb felmérésének eredményét.

hirdetés
hirdetés

Az adatok szerint a fiatal diplomás férfiak fizetése nagyobb mértékben csökkent, mint a nőké: előbbiek 11, míg utóbbiak 8 százalékkal kevesebb jövedelemre számíthatnak, mint egy évtizede. Ennek ellenére a férfiak még mindig jóval többet keresnek, mint a nők: óránként átlagosan 22 dollárt, azaz 4800 forintot tehetnek zsebre, míg a nők mindössze 19 dolláros, azaz 4200 forintos órabért kapnak.

Szakértők szerint a fizetések drasztikus csökkenésének oka a gazdasági recesszió; egyre több fiatal diplomás kényszerül ugyanis arra, hogy alacsonyabb jövedelmet ígérő állásokat is elvállaljon. Ez a probléma azonban nemcsak a fiatalokat érinti: az összlakosság tekintetében is csak minimális béremelés volt tapasztalható az elmúlt három évtizedben. Milyen diplomával tehetsz szert kiemelkedő jövedelemre? Összefoglalónkat itt olvashatod.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X