Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Százmilliárdokat kapnak az egyetemek bőkezű üzletemberektől

Több milliárd forint értékű adományokat kapnak brit egyetemek egykori diákjaiktól és bőkezű üzletemberektől. A hatalmas összegeket kutatás-fejlesztési céllal adják, az intézmények pedig rendszerint az adományozókról nevezik el az új intézeteket. Magyarországon még nincs kultúrája a magánszemélyek adományozásának.

Oxford
Az Oxford. Évről évre milliárdos adományokat kapnak a volt hallgatóktól

32 millió fontot, vagyis körülbelül 11 milliárd forintot adományozott Dickson Poon, egy hongkongi üzletember a londoni King’s College jogi karának ezen a héten, amely a legnagyobb összeg, amit jogi kar valaha is kapott Európában. Ez csak egyike a nagy összegű adományoknak, amelyet kínai üzletemberek ajándékoztak brit egyetemeknek az előző években. Elsősorban a jogi egyetemeket támogatják, de bőkezűen adományoznak a politológiai és társadalomtudományi képzések fejlesztésére is.

hirdetés
hirdetés

A mostani adományból egy új jogi intézetet fognak alapítani, amely Poon nevét viseli majd, valamint egy ösztöndíjprogramot is létrehoznak hongkongi diákok számára. Az üzletember két évvel ezelőtt az oxfordi egyetemnek adományozott 10 millió fontot (3,6 milliárd forint) egy új kínai központ létrehozásához, amely szintén az ő nevét viseli majd.

Az Oxford történetében nem ez volt egyébként a legnagyobb adomány, a török Ahmet Ertegün, az Atlantic Records hanglemezkiadó tulajdonosának özvegye idén több mint 26 milliárd fontot (8918 milliárd forint) adományozott az egyetemnek a végzett, bölcsészszakos hallgatók továbbképzésére.

Ázsia második leggazdagabb embere, Li Ka-Shing szintén szívesen adományoz angol egyetemeknek, igaz, a legnagyobb összeget az egyik hongkongi egyetemnek ajánlotta fel 2005-ben, 180 millió dollárt, ami körülbelül 36 milliárd forint.

Alumniszervezetek: külföldön működnek, itthon nem

Az Egyesült Állomokban bevett szokás, hogy az öregdiákok minden évben támogatják egykori egyetemüket valamekkora összeggel. A volt diákokat összefogó alumniszervezetek évtizedek óta működnek, többek között adományszerzési céllal. A New York-i Webb Intézet egykori hallgatóinak 80 százaléka támogatja rendszeresen az intézményt, de élen jár ebből a szempontból a minnesotai Carlton College, valamint a Princeton is hatvanegy, illetve hatvan százalékkal. Az egyetemek volt diákoktól kapott adományainak rangsorát itt találod.

Magyarországon még nincs kultúrája a magánszemélyek adományozásának, az összköltségvetés körülbelül egy százalékát teszik ki az adományok, azok is elsősorban cégektől érkeznek. Az alumniszervezeteknek főleg közösségépítési céljaik vannak, de ha egy-egy volt hallgató adományozni szeretne egykori iskolájának, többféle lehetőség közül választhat.

A Pécsi Tudományegyetem szervezete, a Pécsi Diplomások Köre például négy különböző tagsági formát kínál a csatlakozóknak, a támogatásokat pedig a tagok által megjelölt kar számlájára utalják. A személyi jövedelemadó egy százalékát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem esetében is az intézményhez kapcsolódó társadalmi szervezetek számára lehet átutalni, de előfordul közvetlen adományozás is.

Az ELTE Állam-és Jogtudományi Karának dísztermében található székeket például teljes egészében volt jogászhallgatók adományaiból vették. A Közép-európai Egyetem amerikai mintára indított támogatói kampányt. Idén az intézmény 20. évfordulója alkalmából 100 ezer dollár (21 és fél millió forint) értékű támogatást kaptak egykori diákjaiktól, ez rekordösszeget jelent az egyetem történetében.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X