Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Tízezreket érő támogatások, amelyekre pályázhatsz az egyetemen

1
Forrás: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Hányféle hallgatói juttatás létezik?

A költségvetés kétfajta támogatást biztosít a hallgatóknak: szociális vagy teljesítményi alapon kaphattok ösztöndíjat.

hirdetés

Mit jelent a szociális alaptámogatás, és kik kaphatják meg?

Hallgatóként a legelső félévben jogosultak vagytok ún. iskolakezdő támogatásra, amely a hallgatói normatíva 50 – mesterképzés esetén 75 – százaléka. Ezt az egyszeri segítséget azok kaphatják meg, akik államilag támogatott, nappali tagozatos felsőfokú, alap- vagy osztatlan képzésben vesznek részt, emellett a következő feltételek közül legalább egy igaz rájuk: fogyatékossággal élnek vagy egészségi állapotuk miatt rászorultak; halmozottan hátrányos helyzetűek, családfenntartók; nagycsaládosok; árvák; hátrányos helyzetűek, és gyámságuk nagykorúságuk miatt megszűnt, vagy félárvák, és a felsőoktatási intézmény pályázati rendszere alapján szociális ösztöndíjra jogosultak.

Kik kaphatnak rendszeres szociális támogatást?

Ha egy hallgató hátrányos helyzetűnek számít, félárva, vagy nagykorúsága miatt megszűnt a gyámsága, havonta a normatíva 10 százalékának megfelelő összeget vehet fel támogatásként. Ennek a duplájára jogosultak azok a diákok, akik halmozottan hátrányos helyzetűek, fogyatékossággal élnek vagy egészségi állapotuk miatt rászorulnak, családfenntartók, nagycsaládosok vagy árvák.

Mikor igényelhettek rendkívüli szociális ösztöndíjat?

Akkor, ha a szociális helyzetetek váratlanul romlik. A támogatásról – amely egy egyszeri juttatás – a hallgató kérelme alapján az egyetem vagy főiskola dönt.

Leghamarabb mikor kaphattok tanulmányi ösztöndíjat?

Államilag támogatott, nappali tagozatos képzésben részt vevő diákként a második félévtől részesülhettek támogatásban a teljesítményetek alapján.

Mitől függ, hogy ki mekkora ösztöndíjat kap?

A támogatás havi összege minimum a hallgatói normatíva 5 százaléka. Mivel azonban az egyes képzésekben nem azonos feltételekkel lehet jó eredményt elérni, az intézmény határozza meg, hogy az általatok végzett szakon mennyi ösztöndíjat kaphattok.

Kik jogosultak köztársasági ösztöndíjra?

Ha az elmúlt két szemeszterben legalább 55 kreditet megszereztetek, pályázatot nyújthattok be a köztársasági ösztöndíjra, amelyet minden évben a legkiemelkedőbb teljesítményű hallgatók nyerhetnek el. A köztársasági ösztöndíjról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Hozzászólások (1)

kapitanykapitany

Ha szlovákiai magyar és félárva a diák,akkor kaphat szociális alaptámogatást? Vagy mást? Ki tudja?

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X