Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hogyan változnak a felvételi szabályok 2012-től és 2013-tól?

7

A felvételi szabályain, a pontszámításon és az ingyenes szakok rendszerén is változtatna az oktatási államtitkárság. Az már most biztos, hogy a gazdasági, jogi, művészeti, bölcsész- és társadalomtudományi szakokra szinte lehetetlen lesz bekerülni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tervezett változásokat.

Kemény versenyre számíthatnak azok a diákok, akik 2012-ben felvételiznek egyetemre vagy főiskolára, sajtóinformációk szerint ugyanis az idei 53 ezerről 40 ezerre csökkentené az államilag finanszírozott hallgatói helyek számát a kormány. Ez azt jelenti, hogy a legnépszerűbb képzésekre kizárólag jeles érettségivel, nyelvvizsgával és jó tanulmányi eredménnyel lehet majd bekerülni.

A következő években tovább csökkentenék a hallgatói létszámot: 2013-ban már csak 35 ezer, 2014-ben pedig 30 ezer elsőéves tanulhat ingyen. A legrosszabbul azok a diákok járhatnak, akik jogi, művészeti, művészetközvetítése, sport-, bölcsész-, agrár- vagy társadalomtudományi szakokra jelentkeznek majd, az államilag finanszírozott keretszámokat ugyanis kilencven százalékkal csökkentené a kormány. Az informatikai, műszaki és természettudományos szakokra felvehető hallgatók számát ezzel szemben megdupláznák 2012 és 2014 között, míg a pedagógus- és orvosképzés keretszámát a jelenlegi szinten tartanák.

hirdetés
hirdetés
Forrás: Végel Dániel

Változnak a pontszámítás szabályai

Fontos változás, hogy a kormány tervei szerint a hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő, gyermeket nevelő felvételizők nem kapnának többletpontot (már idén is kevesebb, a korábbi 50-25 pontnál kevesebbet, 20-40 pontot kaptak), hanem külön keretszámot hoznának létre számukra, vagyis meghatároznák, hogy az adott szakra hány hátrányos helyzetű, tartós beteg stb. hallgatót vehetnek fel az egyetemek és főiskolák. Hogyan változnak a felvételi pontszámítás szabályai 2012-ben? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Az összpontszámba nemcsak az érettségi és tanulmányi eredmények, hanem a szóbeli felvételin nyújtott teljesítmény is beleszámít majd – jelenleg néhány szakon kívül sehol nem tartanak alkalmassági vizsgát, az oktatási államtitkárság azonban azt szeretné, ha a jövőben az intézmények ellenőrizni tudnák a jelentkezők alapműveltségét, valamint a „választott szakterület iránti fogékonyságát és érdeklődését”. Azoknak továbbra sem kellene részt venniük a szóbelin, akiknek eleve magas a pontszámuk. Sajtóhírek szerint az új felvételi eljárás legkorábban 2013-ban kezdődhet. Akkor már mindössze három helyre lehet jelentkezni.

Aki itthon szerez diplomát, de külföldön dolgozik, fizetni fog

A következő években a felvételizőknek már nemcsak azt kell eldönteniük, hogy melyik egyetemre vagy főiskolára, és melyik szakra jelentkeznek, hanem azt is, hogy az ingyenes képzésért cserébe vállalják-e, hogy hét-tizenöt évig Magyarországon dolgoznak. A kormány tervei szerint ugyanis csak azokat a diákokat lehet felvenni államilag támogatott helyre, akik aláírnak egy szerződést: ebben vállalniuk kell, hogy a diplomaszerzést követően meghatározott ideig nem költöznek külföldre. A szerződéses rendszer bevezetésének következményeiről szóló cikkünket itt olvashatod el.

Aki ezt nem vállalja, annak fizetnie kell, méghozzá nem is keveset. Az eduline számításai szerint a legmagasabb költséggel az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti és művészeti képzéseket választó hallgatók számolhatnak, a Semmelweis Egyetem általános orvosi szakán például 975 ezer forintba kerül egy félév, a fogorvosin még ennél is többe, 1 355 400 forintba, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előadóművészet-klasszikus zongora szakirányán pedig 800 ezer forint egy szemeszter. Vagyis még akkor is nyolc-tízmillió forintot fizethetnek a diplomáért, ha időben, csúszás nélkül fejezik be az egyetemet.

A legolcsóbbak várhatóan a jövőben is a tanári és a társadalomtudományi (például szociális munkás, szociálpedagógia) szakok lesznek – igaz, ezekkel a szakmákkal eleve kisebb az esély a külföldi munkavállalásra. Azok, akik aláírják a szerződést, később mégis külföldön vállalnak munkát, kénytelenek lesznek visszafizetni a képzésük teljes költségét.

Nyelvvizsga nélkül senki nem jelentkezhet egyetemre

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2016-tól senki nem jelentkezhet egyetemre vagy főiskolára, ha nem szerez legalább egy C típusú, középfokú nyelvvizsgát, az új szabály először azokra a diákokra vonatkozik majd, akik idén végzik a nyolcadik osztályt. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az eduline-nak azzal indokolta a felvételi feltételek szigorítását, hogy túl magas azoknak a végzős hallgatóknak a száma, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehetik át a diplomájukat, több felsőoktatási intézményben az oklevelek harminc százaléka évről évre „bent marad”. Már az államvizsga előtt be kell mutatni a nyelvvizsgát? Milyen igazolást kapnak azok, akik nem vehetik át a diplomájukat? A legfontosabb információkat itt találod.

Az új feltételt csak azoknak kell teljesíteniük, akik alap- vagy osztatlan szakokra jelentkeznek, vagyis a mester- és a másoddiplomás képzésekre, valamint a felsőfokú szakképzésekre pályázóknak 2016-tól sem kell csatolniuk a nyelvvizsga-bizonyítvány másolatát a jelentkezési laphoz. Ezzel elsősorban azok járnak jól, akik 1996 előtt kezdtek valamelyik felsőoktatási intézményben, akkor ugyanis még nem kellett nyelvvizsga az oklevél megszerzéséhez. A felvételizők felének egyébként nem okoz majd gondot az új szabály, 2010-ben a jelentkezők 47 százalékának volt nyelvvizsga-bizonyítványa.

Szabó Fruzsina
eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:

brumi

Nem értem a felháborodás okát... Én nap, mint nap látok magammal szemben üveges tekintetű, rettentő módon motivált hallgatót. A területet nem mondom, mert nem lényeges. Esettanulmányokkal, példákkal illusztrált előadások esetében sem mutatkozik az érdeklődés. Akkor miért is kell fizetni ezen hallgatók képzését? Ők lesznek az utánpótlás?! Csak a híd ne rád szakadjon amibe közreműködnek...

Tarragone

Ha valaki nagyon-nagyon akar pszichológus lenni, elmegy munka mellett, vagy felveszi a diákhitel. Nem beszünteti az állam, csak fizetőssé teszi ezeket a szakokat, amire nincs akkora kereslet. Ennyi erővel a rendszerváltás is generációkat ugraszthatott volna össze, mert előtte mindenkinek volt (kamuból) munkája, ma meg nincs.
Utánpótlás meg a legelszántabbakból lenne.

Tarragone

Nyilván a közoktatásban is meg kéne változtatni a ttk-s tárgyak szerepét. Pl. akár 2-3 matektanár is jusson 1 osztályra, differenciáljanak, stb. Enélkül ez részmegoldás, de ez is több, mint a semmi, mert így azok, akik még általános iskolába járnak, azok (pontosabban a szüleik segítségével) még orientálódhatnak más irányba.

allegro

Generációkat ugrasztanak össze a jövőben. Milyen igazságtalannak fogja érezni az új felnövő nemzedék, hogy bezzeg az elődeink, nővérünk, bátyánk, unokatesóink mind járhattak államilag támogatott felsőfokú képzésekre, mi meg nem!
A tandíj ellenes tiltakozáskor is ezt mondták, akkor senkit nem érdekelt, hogy csak néhány éve ment a nagy ingyen tömegképzés. Mi lesz itt a munkaerőpiacon majd?!!

Mademoiselle

Az meg, hogy bezárnak ebbe az országba 15 évre, szánalmas húzás lenne. Remélem az Európai Unió észbe kap, és nem fogja ezt a pofátlanságot hagyni, amikor az EU alapelvei közt szerepel a munkaerő szabad áramlása... Hamarabb kellett volna gondolkodni, és nem ilyen "intézkedésekkel" operálni. Szánalmas!

Mademoiselle

Mélységesen fel vagyok háborodva. Ennél nagyobb baromságot is régen olvastam! 90%-al csökkentik egyes szakokon az államis helyeket? Igen? És utánpótlás miből lesz? Attól nem lesz több reál beállítottságú ember, hogy ennyire tolják előre a természettudományokat... maximum végső megoldásként minden szerencsétlen oda fog menni, és még rosszabb szakemberek lesznek...

vacsi

Na, végre ezek olyan szabályok, amik nekem is tetszenek!

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X