Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Kivégzi a kommunikáció szakot a kormány felsőoktatási tervezete

9

Megszüntetné az állami finanszírozást az egyetemi és főiskolai kommunikáció és médiatudomány szakokon az oktatási államtitkárság. Az eMasa információi szerint azok, akik ilyen diplomát szeretnének, 2012-től félévenként legalább félmillió forintot fizethetnek.

Az eMasa úgy tudja, a tervek szerint 2012-től valamennyi kommunikáció és médiatudományi szakon kizárólag költségtérítéses formában lehet majd tanulni, félévente nagyjából félmillió forintért. Hány szakon szüntetné meg az államilag finanszírozott képzést a kormány? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

"Én is legalább három-négy elképzeléssel találkoztam, de hasonló tendencia olvasható ki mindegyik anyagból" – mondta Szijártó Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékének vezetője. "Egyebek mellett nyilvánvaló az a törekvés, hogy az államilag finanszírozott helyeket erőteljesen visszaszorítsák. Ez elsősorban a társadalomtudományokkal, művészetekkel, gazdasággal, politológiával összefüggő területeket érinti. Így a kommunikációs és médiatudomány szakokon is erőteljes kurtításra lehet számítani" - tette hozzá.

hirdetés
Öt-hatszázezer forintért tanulhatnak a hallgatók a kommunikáció szakon
Öt-hatszázezer forintért tanulhatnak a hallgatók a kommunikáció szakon

Szíjártó úgy tudja, a féléves tandíj 5-600 ezer forint lesz, ami a mostani költségtérítés ötszöröse. "El lehet képzelni, kik vesznek majd részt ezekben a képzésekben. Emellett az intézkedés a környező országok oktatási intézményeire is komoly hatással lehet. Hisz a nemzeti retorikával felszerelt oktatási kormányzat ezzel a tevékenységével épp a határon túli egyetemeket hozza helyzetbe a magyar felsőoktatási piaccal szemben. Ha grazi, bécsi vagy akár pozsonyi egyetemen lennék vezető, nyilván ennél olcsóbb kommunikációs és médiatudományi képzést hirdetnék meg" - tette hozzá.

eduline

Hozzászólások (9) , melyek közül a legfrissebbek:

Elek Tiborné

Jelenleg a féléves költségtérités a BKF-en 260.000 Ft. Ne dobálózzunk a számokkal.

Bollár Ferenc

De még lehet ilyen, ha így haladunk. Attól hogy létezik valamilyen szak, attól még nem azt jelenti, hogy szükség is van rá. Valóban ahhoz, hogy újságíró legyen valaki, ahhoz nem szükségszerű kommunikáció és médiaszakot végezni. Mi lenne ebben a szakmában olyan, amit felsőfokon kellene megtanítani?

mormota

A BKF-et? Miért is lenne ez jó neki?

bádogdob

Bollár úr,
valamiért mégsem talál gerinctelenség szakot - mondjuk egy angol egyetemen...

Bollár Ferenc

Gerinctelenség is van szerte a világban, de attól ez még nem igazolja a létét.

bádogdob

És még: egyébként ez arra jó, hogy a köztudottan fideszes hátterű BKF-et hozza helyzetbe a piacon.

bádogdob

Tarragone,
szerte a világban (pl. Angliában a hetvenes évektől, ha jól tudom) vannak ilyen szakok, vajon miért? Egyébként akkor az irodalom szak is felesleges, írni bárki tud, akinek van tehetsége, nem?

Tarragone

Még jó, hogy nem ez cikk címe: Kivégzi a kormány a szobafestő-mázoló Ba képzést!
:)

Tarragone

Azt nem értem, hogy minek van egyáltalán ilyen szak? Ha vki újságíró akar lenni, akkor felesleges ilyet végeznie, hiszen bárkiből: jogászból, orvosból, politológusból, gépészmérnökből is lehet újságíró, aki tájékozott, és érdeklődésének megfelelően ír. Ha pedig valaki mondjuk fotós szeretne lenni, akkor ne egyetemre/főiskolára iratkozzon be, hanem fotós tanfolyamra.

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X