Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hiller: a felsőoktatás elleni merénylet a Corvinus megszüntetése

Hiller István szerint a magyar felsőoktatás elleni merénylet lenne a Budapesti Corvinus Egyetem megszüntetése.

Az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a felsőoktatás szétverésének, a rektorok és professzorok megalázásának szándékát tükrözi az a szerdán az origo.hu hírportál által ismertetett koncepció, amely szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna.
   
A volt oktatási miniszter hangsúlyozta: ez újabb bizonyítéka annak, hogy a kereszténydemokrata oktatásirányítás tevékenységét meggondolatlan, előkészítetlen tervek jellemzik, így a felsőoktatás átalakításakor szakmai szempontok helyett a pénzkivonás szándéka a döntő.
   
Ez olvasható ki abból is, hogy a Széll Kálmán Terv alapján a kormány 2013-tól 38 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból, ami a hallgatói létszám radikális csökkentéséhez és a tandíj átlagos összegének megduplázásához vezet - magyarázta. A Budapesti Corvinus Egyetem megszüntetésének tervéről itt olvashatsz.

A Corvinus új épülete. Hiller szerint merénylet az egyetem megszüntetése
A Corvinus új épülete. Hiller szerint merénylet az egyetem megszüntetése
Forrás: Túry Gergely
hirdetés
hirdetés

A Corvinus egyetemet - amely a koncepcióban nem szerepel az önállóan megmaradó állami felsőoktatási intézmények között - a legszínvonalasabb képzési helyek egyikének nevezte Hiller István, megszüntetése szerinte merénylet volna a magyar felsőoktatás ellen. Elmondta: a BCE több képzése szakmai rangsorok szerint a legjobb ötven között található Európában, ami egyedi teljesítmény Magyarországon.
   
Elmondta: a szocialisták fellépnek azért, hogy megmentsék a Corvinust, a győri és kaposvári egyetemet, a szolnoki főiskolát. Hozzátette, csak remélni lehet, hogy a miniszterelnök a felsőoktatási törvény koncepciójához hasonlóan az oktatási államtitkárság legújabb javaslatát is "kidobja az ablakon". Ilyen színvonaltalan és átgondolatlan javaslat ugyanis az elmúlt húsz évben nem született - fűzte hozzá, megjegyezve: az ötletet a korábban Orbán Viktort nyíltan támogató egyetemi vezetők is elutasítják.

Tizenkét egyetem és négy főiskola maradna meg
   
Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények jövőjének kérdését az origo.hu vetette fel szerdán. A hírportál birtokába jutott koncepció szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és négy főiskola). Úgy tudják, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a terv szerint megmaradó Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.
   
Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár csütörtök reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Corvinus egyetem állami támogatásának esetleges megszüntetésére vonatkozó kérdésre reagálva úgy fogalmazott, az "nagyon messze van attól, hogy javaslat legyen", erre a kérdésre egy-két hónapon belül születhet válasz. A kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót.
   
Az MSZP csütörtöki sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, a szocialisták elnökségi tagja arról beszélt: április végén a közoktatási intézmények vezetői e-mailt kaptak az oktatási államtitkárságtól, amelyben arra kérték őket, hogy másfél napon belül válaszoljanak öt, a közoktatási koncepcióra vonatkozó kérdésre. Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan, hogy Hoffmann Rózsa ezt a pedagógusszakmával folytatott egyeztetésnek nevezze, noha például a szakszervezetek véleményét nem kérdezték meg.
   
Az oktatási államtitkár a héten arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a közoktatási intézmények vezetőitől visszaérkezett kérdőívek alapján 85,8 százalék támogatja, hogy az iskolák fenntartásában az állam nagyobb szerepet vállaljon; a pedagógusbérek közvetlen állami finanszírozása 68,3 százalékos, míg a kötelező óraszám átalakítása 51,8 százalékos támogatást kapott. A kérdőívekre 3.213 iskolából 1.967 válasz érkezett, azaz az intézményvezetők 61 százaléka válaszolt. Az iskoláknak elküldött kérdőívekről bővebben itt olvashatsz.

MTI 

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X