Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A legjobban és legrosszabbul fizető szakmák

Nem mindegy, hogy milyen képzésért fizetnek ki évente több ezer fontot vagy dollárt a brit egyetemisták - figyelmeztetik a szakválasztás előtt állókat a szakemberek. Az olajmérnöki végzettséggel rendelkezők éves átlagkeresete például 120 ezer dollár, míg a szociálpszichológia szakosok a diplomázás után legfeljebb 36 ezer dollárt keresnek.

A Georgetown University kutatása szerint a pályakezdők fizetésének szempontjából meghatározó, hogy milyen szakot választanak, illetve milyen szakirányt vesznek fel az egyetemen. A 171 specializációt vizsgáló Economic Value of College Majors felmérése szerint a legjobban fizető szakmákkal háromszázszor annyit lehet keresni, mint azokkal, amelyek a bérekről készült rangsor végén szerepelnek – írja a Daily Mail.

„Fontos, hogy járj egyetemre, és hogy meglegyen az alapszakos diplomád, de sokkal fontosabb az, hogy mit tanulsz. A legnépszerűbbek nem azok, amelyekkel a legjobban lehet keresni” – mondja Anthony Carnevale, a Georgetown University munkatársa. Az olajmérnök végzettséggel rendelkezők évi átlagkeresete például 120 ezer dollár, míg a szociálpszichológia szakiránnyal évi 29 ezer dolláros fizetésre lehet számítani. Matematika és informatika szakkal évi 98 ezer dollárt lehet keresni, az oktatási szakok elvégzése után viszont csak évi 36 ezret. Carnevale szerint érdemes szemügyre venni ezeket a számokat, mielőtt valaki elkezdi fizetni a magas tandíjat egy-egy képzésért. Itthon a legtöbben gazdálkodás és menedzsment, turizmus és vendéglátás, pénzügy és számvitel, mérnök informatikus, gépészmérnök, kommunikáció és médiatudomány valamint kereskedelem és marketing alapképzésre jelentkeztek idén. Itt olvashatod el, hogy mekkora fizetésre számíthatnak ezeken a pályákon.
Mennyit ér a diploma?
Mennyit ér a diploma?

A tanulmány az American Community Survey alapján készült, amely a résztvevők egyetemi szakjára vonatkozó adatokat is tartalmaz. A kutatók szerint azért fontos ennek a vizsgálatnak az eredményeit összekapcsolni a várható fizetésekkel, mert megdöbbentően sok fiatal költözik haza a szüleihez az egyetem elvégzése után – többségük azért, mert a fizetéséből nem tudja eltartani magát.

A National Association of Colleges and Employers munkaerőpiaci elemzéséből kiderül, hogy azoknak a diákoknak kell legkevésbé tartaniuk attól, hogy frissdiplomásként nem jönnek ki a keresetükből, akik valamilyen mérnöki szakon végeznek. A tíz legjobban fizetett szakma közül ugyanis hét erről a területről származik. A maradék három helyen információs és a telekommunikációs szakirányok szerepelnek. Akár 64 ezer dollárt, vagyis 12 millió forintot is kereshet évente egy pályakezdő vegyészmérnök az Egyesült Államokban, de a közgazdászok, a repüléstechnikai mérnökök és az informatikusok is legalább 40-50 ezer dollárt visznek haza. A pályakezdők fizetéséről itt olvashatsz bővebben.

Rachel Brown, a Temple University karrierközpontjának igazgatója arra figyelmeztet, hogy az emberek életük során átlagosan három-ötször váltanak pályát, éppen ezért nem célszerű, hogy a diákok csupán a végzettséggel járó aktuális átlagkereset alapján válasszanak szakot. „Ezt is figyelembe kell venni, ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni a kép egészét. Mivel fogsz foglalkozni nap mint nap? Milyen felelősséggel jár az a munka? Milyen értékeket képvisel a szakma? Milyenek az előmeneteli lehetőségek?” – sorolja a kérdéseket a szakember.

eduline
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X