Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ha túl nehéz volt az érettségi: mikor lehet reklamálni?

3

Hova lehet fordulni, ha szokatlanul nehéz az írásbeli érettségi? Mit tehet az a diák, akinek a tanára rosszul adta össze a helyes megoldásokért járó pontokat? És milyen határidőt kell fejben tartani, ha egy érettségiző fellebbezni szeretne?

Problémák vannak az iskolában vagy az egyetemen? Nem tudsz eligazodni a házirend és a jogszabályok útvesztőjében? A tanulmányi osztályon csak vonogatják a vállukat a felvetéseidre? Írj nekünk az [email protected] -ra, és megkeressük az illetékeseket!

Értelmezhetetlen volt az idei középszintű németérettségi egyik hanganyaga, a szöveg felolvasója túl gyorsan beszélt, ráadásul sokak szerint furcsa akcentusa is volt. A kérdések jelentős részére csak kevesen tudtak helyesen válaszolni, így értékes pontokat veszítettek – ezzel a problémával fordult az eduline-hoz több végzős középiskolás. Az Oktatási Hivatal arra a kérdésre, hogy megfelelőnek nehézségűnek tartják-e a hallás utáni szövegértés harmadik feladatát, egyértelmű igennel válaszolt, indoklásuk szerint a hanganyag „egy eredeti, oktatási célra készített interjúfelvétel, amely a vásárláshoz kapcsolódó mindennapi eseményről szól, az akusztikai minősége kifogástalan”. A középszintű németérettségi feladatsorát és a hivatalos megoldásokat itt találod.

Mikor lehet fellebbezni, és mikor nem?

Az iskoláknak az írásbeli érettségi szaktanári értékelését még a szóbeli vizsga előtt közzé kell tenniük, sőt azt is meg kell engedniük az érettségizőknek, hogy a kijavított feladatlapokról fénymásolatot készítsenek. A diákok az észrevételeiket a megtekintést követő napon juttathatják el az illetékeseknek: ilyen beadványt csak akkor érdemes fogalmazni, ha a hivatalos megoldókulcstól eltérő javítást vagy összeadási hibát találnak. A „nehéz érettségi” itt még nem ok a hivatalos panaszra, a „nehéz érettségi” szabálytalan értékelése azonban igen.

hirdetés
hirdetés
Érettségi május elején. Ki mikor tehet panaszt?
Érettségi május elején. Ki mikor tehet panaszt?
Forrás: Gáspár Gábor

Ha az érettségiző úgy gondolja, hogy sérti a jogait a kapott pontszám vagy a feladatsor, úgynevezett törvényességi kérelmet nyújthat be. Fontos, hogy a három munkanapos határidőt be kell tartani, a beadványnak azonban nincsenek formai követelményei, vagyis akár kézzel írott formában is be lehet adni, és illetéket sem kell fizetni. A dokumentumot a vizsgát szervező középiskola igazgatójának, valamint az illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatalnak is el kell küldeni – a kormányhivatalok címét és telefonszámát itt találod meg.

Egy szülő azt kérdezte az Oktatási Hivataltól, van-e arra lehetőség, hogy diszlexiás gyermekei az írásbeli érettségi vizsga helyett szóbeli vizsgát tegyenek. Arra is kíváncsi volt, hogy a szóbeli vizsgán megszerzett pontok megegyeznek-e az írásbelin megszerezhetőkkel. Az OH szerint a mentességi kérelemről a szakértői és rehabilitációs bizottság véleménye alapján az iskola igazgatója dönt – emelt és középszintű érettségi esetén egyaránt. Ha megítélik a mentességet, a tanulónak az írásbeli helyett tett szóbeli vizsgán két tételt kell elmondania, amit a tanárok a szóbeli értékelési szabályai szerint pontoznak. Az így kapott pontszámot beszorozzák kettővel – ez helyettesíti az írásbelin elért eredményt.

Az iskolaigazgatók egy napon belül elküldik a fellebbezést az országos vizsgaközpontnak, amely három munkanapon belül hoz döntést – erről a diákot és az iskolai vizsgabizottságot is azonnal értesíteni kell. Ha az érettségizők kérelmét nem fogadja el a kormányhivatal oktatási osztálya, harminc napon belül jogszabálysértésre hivatkozva kérhetik a döntés felülvizsgálatát a megyei vagy a fővárosi bíróságtól.

Felvételi: ha megvan az érettségi, jön a pontszámítás

Nemcsak az érettségi pontok, hanem a hibásan vagy hiányosan kitöltött jelentkezési lapok miatt is el lehet bukni a felvételit. Évről évre sokan fordulnak az oktatási ombudsmanhoz például azzal a problémával, hogy bár az összes, általuk megjelölt szakra felvették őket, időközben meggondolták magukat, és az első helyett a második helyen szereplő szakra iratkoznának be.

Pedig erre a ponthatárok kihirdetése után már nincs lehetőség, a jelentkezési lapon megjelölt képzések sorrendjén az adatlap elküldése után csupán egyetlen alkalommal, idén július 7-ig lehet módosítani. A szabályt a pótfelvételivel sem lehet kijátszani: akit a normál eljárásban felvettek valamelyik egyetemre vagy főiskolára, egyáltalán nem vehet részt a pótfelvételin.

eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

Tanu Ló

A Hivatal ugyanis soha nem fogja elismerni hogy hibázik, hogy a feladatsorokat összeállítók sokszor középiskolában soha nem tanító, az ottani tananyagról semmit nem tudó hivatalnokok. A Hivatal egyetlen dolgot ismer el: Önön sérthetetlenségét. Szemét alakok

Tanu Ló

Az idei kémia érettségin volt olyan feladat, ami emelt szintű - a Hivatal szerint szabályos. A német a tanárok szerint is megoldhatatlan volt - a Hivatal szerint szabályos. Az angol szövegértésben volt olyan rész ami emelt szinten sem tananyag, a Hivatal szerint szabályos.

Kiss Etele

A cikk írója összemossa az írásbeli érettségi megtekintését követő lehetőséget, vagyis hogy a vizsgázó észrevételt tehet dolgozata javításával kapcsolatban egy munkanapon belül írásban, melyben konkrétan meg kell jelölnie a kifogásolt, szerinte hibásan javított dolgozatrészt. Az egész érettségi valamely tantárgyi eredmény értékelését lehet fellebbezésben kifogásolni három munkanapon belül.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X