Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mennyi pénz jár a jól tanuló egyetemistáknak?

1

A szociális támogatásról és a tanulmányi ösztöndíjról is lecsúsznak azok a hallgatók, akik költségtérítéses képzésben vesznek részt - még akkor sem számolhatnak a havi húsz-harmincezer forintos összeggel, ha minden vizsgán ötöst szereznek. A "túlfutó" hallgatókkal már megengedőbb a felsőoktatási törvény, az intézményekre bízza, honorálják-e az előírt képzési időt túllépők kiemelkedő tanulmányi eredményeit.

Problémák vannak az iskolában vagy az egyetemen? Nem tudsz eligazodni a házirend és a jogszabályok útvesztőjében? A tanulmányi osztályon csak vonogatják a vállukat a felvetéseidre? Írj nekünk az eduline@eduline.hu -ra, és megkeressük az illetékeseket!

2008-ben a Szegedi Tudományegyetem több hallgatója azzal a panasszal fordult az oktatási jogok biztosához, hogy nem kaptak sem tanulmányi ösztöndíjat, sem rendszeres szociális támogatást, pedig államilag támogatott képzésben vesznek részt. Bár a képzési időt túllépték, szerintük a felsőoktatási törvény alapján jár nekik a támogatás – írták az ombudsmanhoz küldött panaszlevélben. Aáry-Tamás Lajos beszámolója alapján részben jogos a panasz: a szociális támogatást ugyanis kizárólag szociális szempontok alapján lehet odaítélni a hallgatóknak, a tanulmányi idő túllépése azonban nem szociális, hanem tanulmányi mérce. Tízezreket érő támogatások, amelyek neked is járnak - a felsőoktatási ösztöndíjakról szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

Tanulmányi ösztöndíj: mennyi az annyi?

hirdetés

A tanulmányi ösztöndíjat viszont csak az kaphat, aki államilag finanszírozott képzésen vesz részt, és még nem csúszott ki az államilag támogatott tizenkét félévből. A felsőoktatási intézmények tanulmányi osztálya minden félév elején a Neptunban vagy az ETR-ben tárolt adatok alapján számolja ki a hallgatók korrigált kreditindexét, majd meghatározza az adott szakon és évfolyamon tanulók átlagát. Ösztöndíjra azok számíthatnak, akiknek a kreditindexe eléri ezt az átlagot. 2007-ben egyébként változott a rendszer: három éve az államilag finanszírozott hallgatóknak legfeljebb ötven százaléka részesülhet ösztöndíjban, amelynek az összege nem lehet kevesebb, mint a hallgatói normatíva öt százaléka – vagyis 5950 forint.

Ösztöndíjszámítási egyszeregy: mennyi az annyi?
Ösztöndíjszámítási egyszeregy: mennyi az annyi?

A havonta átutalt összeg részletes számítási módja egyetemenként-főiskolánként különböző lehet, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóinak ösztöndíja például két részből tevődik össze: a minden félévben meghatározott sávos minimális összegből, valamint a korrigált kreditindexből kiszámított értékből.

Mennyi támogatás jár a hátrányos helyzetért?

A rendszeres szociális ösztöndíj összegét és kiosztásának alapelveit is az egyetemek és főiskolák térítési és juttatási szabályzatában találhatod meg, egy szabályt azonban mindegyik felsőoktatási intézmény köteles betartani: a fogyatékossággal élő, egészségügyi állapota miatt rászoruló vagy halmozottan hátrányos helyzetű hallgatók szociális támogatásának havi összege nem lehet alacsonyabb, mint az éves hallgatói normatíva húsz százaléka, vagyis 23 800 forint. A hátrányos helyzetű vagy félárva hallgatók kisebb támogatáshoz juthatnak, a minimális összeg az ő esetükben 11 900 forint.

Egy hallgató arra panaszkodott az oktatási ombudsmannál, hogy halmozottan hátrányos helyzete ellenére nem kap szociális ösztöndíjat. Kérvényét a főiskola azzal az indokkal utasította el, hogy az általa látogatott kihelyezett intézménynek saját térítési és juttatási szabályzata van, ezért nem vonatkoznak rá a jogszabályi előírások. Ezzel szemben az oktatási jogok biztosa szerint a hallgató panasza jogos volt – az intézmény szabályzata ugyanis nem lehet ellentétes a jogszabályi előírásokkal.

2007 óta rendkívüli szociális támogatást is lehet igényelni. Ennek az összege általában jóval alacsonyabb a 20-25 ezer forintos rendszeres szociális támogatásnál, pályázni pedig – nevének megfelelően – rendkívüli alkalmakkor, például házasságkötés, szülés vagy a szülők munkanélkülivé válása esetén lehet. Fontos tudni, hogy a rendkívüli esemény bekövetkezése és a támogatás igénylése között legfeljebb hat hónap telhet el, valamint ha a pályázó nem kért rendszeres támogatást, akkor a rendkívüli esemény igazolásán kívül a szükséges kereseti igazolásokat is csatolni kell az adatlaphoz.

eduline

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (1)

Egyetemista

A kreditrendszer miatt egyáltalán nem tükrözi az ösztöndíjrendszer a tanulmányi eredményeket. Aki több kreditet vesz fel (max 45) a korrigált kreditindexes átlagszámítás következtében gyengébb eredménnyel is maximális ösztöndíjhoz juthat. Aki be akarja tartani a 30kredit/félév normát, hiába tanul kitűnően, örülhet, ha az ösztöndíjlista legalját elcsípi.

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X