Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mennyi pénz jár a jól tanuló egyetemistáknak?

1

A szociális támogatásról és a tanulmányi ösztöndíjról is lecsúsznak azok a hallgatók, akik költségtérítéses képzésben vesznek részt - még akkor sem számolhatnak a havi húsz-harmincezer forintos összeggel, ha minden vizsgán ötöst szereznek. A "túlfutó" hallgatókkal már megengedőbb a felsőoktatási törvény, az intézményekre bízza, honorálják-e az előírt képzési időt túllépők kiemelkedő tanulmányi eredményeit.

Problémák vannak az iskolában vagy az egyetemen? Nem tudsz eligazodni a házirend és a jogszabályok útvesztőjében? A tanulmányi osztályon csak vonogatják a vállukat a felvetéseidre? Írj nekünk az [email protected] -ra, és megkeressük az illetékeseket!

2008-ben a Szegedi Tudományegyetem több hallgatója azzal a panasszal fordult az oktatási jogok biztosához, hogy nem kaptak sem tanulmányi ösztöndíjat, sem rendszeres szociális támogatást, pedig államilag támogatott képzésben vesznek részt. Bár a képzési időt túllépték, szerintük a felsőoktatási törvény alapján jár nekik a támogatás – írták az ombudsmanhoz küldött panaszlevélben. Aáry-Tamás Lajos beszámolója alapján részben jogos a panasz: a szociális támogatást ugyanis kizárólag szociális szempontok alapján lehet odaítélni a hallgatóknak, a tanulmányi idő túllépése azonban nem szociális, hanem tanulmányi mérce. Tízezreket érő támogatások, amelyek neked is járnak - a felsőoktatási ösztöndíjakról szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

Tanulmányi ösztöndíj: mennyi az annyi?

hirdetés
hirdetés

A tanulmányi ösztöndíjat viszont csak az kaphat, aki államilag finanszírozott képzésen vesz részt, és még nem csúszott ki az államilag támogatott tizenkét félévből. A felsőoktatási intézmények tanulmányi osztálya minden félév elején a Neptunban vagy az ETR-ben tárolt adatok alapján számolja ki a hallgatók korrigált kreditindexét, majd meghatározza az adott szakon és évfolyamon tanulók átlagát. Ösztöndíjra azok számíthatnak, akiknek a kreditindexe eléri ezt az átlagot. 2007-ben egyébként változott a rendszer: három éve az államilag finanszírozott hallgatóknak legfeljebb ötven százaléka részesülhet ösztöndíjban, amelynek az összege nem lehet kevesebb, mint a hallgatói normatíva öt százaléka – vagyis 5950 forint.

Ösztöndíjszámítási egyszeregy: mennyi az annyi?
Ösztöndíjszámítási egyszeregy: mennyi az annyi?

A havonta átutalt összeg részletes számítási módja egyetemenként-főiskolánként különböző lehet, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóinak ösztöndíja például két részből tevődik össze: a minden félévben meghatározott sávos minimális összegből, valamint a korrigált kreditindexből kiszámított értékből.

Mennyi támogatás jár a hátrányos helyzetért?

A rendszeres szociális ösztöndíj összegét és kiosztásának alapelveit is az egyetemek és főiskolák térítési és juttatási szabályzatában találhatod meg, egy szabályt azonban mindegyik felsőoktatási intézmény köteles betartani: a fogyatékossággal élő, egészségügyi állapota miatt rászoruló vagy halmozottan hátrányos helyzetű hallgatók szociális támogatásának havi összege nem lehet alacsonyabb, mint az éves hallgatói normatíva húsz százaléka, vagyis 23 800 forint. A hátrányos helyzetű vagy félárva hallgatók kisebb támogatáshoz juthatnak, a minimális összeg az ő esetükben 11 900 forint.

Egy hallgató arra panaszkodott az oktatási ombudsmannál, hogy halmozottan hátrányos helyzete ellenére nem kap szociális ösztöndíjat. Kérvényét a főiskola azzal az indokkal utasította el, hogy az általa látogatott kihelyezett intézménynek saját térítési és juttatási szabályzata van, ezért nem vonatkoznak rá a jogszabályi előírások. Ezzel szemben az oktatási jogok biztosa szerint a hallgató panasza jogos volt – az intézmény szabályzata ugyanis nem lehet ellentétes a jogszabályi előírásokkal.

2007 óta rendkívüli szociális támogatást is lehet igényelni. Ennek az összege általában jóval alacsonyabb a 20-25 ezer forintos rendszeres szociális támogatásnál, pályázni pedig – nevének megfelelően – rendkívüli alkalmakkor, például házasságkötés, szülés vagy a szülők munkanélkülivé válása esetén lehet. Fontos tudni, hogy a rendkívüli esemény bekövetkezése és a támogatás igénylése között legfeljebb hat hónap telhet el, valamint ha a pályázó nem kért rendszeres támogatást, akkor a rendkívüli esemény igazolásán kívül a szükséges kereseti igazolásokat is csatolni kell az adatlaphoz.

eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Egyetemista

A kreditrendszer miatt egyáltalán nem tükrözi az ösztöndíjrendszer a tanulmányi eredményeket. Aki több kreditet vesz fel (max 45) a korrigált kreditindexes átlagszámítás következtében gyengébb eredménnyel is maximális ösztöndíjhoz juthat. Aki be akarja tartani a 30kredit/félév normát, hiába tanul kitűnően, örülhet, ha az ösztöndíjlista legalját elcsípi.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X