Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Nyílt levelet küldött Szócska a rezidenseknek: "ezzel csak bajt lehet elérni"

Az elvándorlásra toborzás helyett a közös munka folytatását javasolja a rezidenseknek Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nyílt levelében, amelyet vasárnap küldött el a Magyar Rezidens Szövetség elnökének.

Az államtitkár a Kossuth Rádióban elmondta: baráti hangú levelében leírta, hogy elfogadja a rezidensek érveit és megérti helyzetüket, de egyúttal kiemelte: jelenleg nincs olyan ágazat, ahol meg lehetne mondani, hogy mi lesz öt év múlva.
   
Ebben "az iszonyúan kiélezett gazdasági helyzetben a követelésekkel csak bajt lehet elérni" - fogalmazott az államtitkár. A megoldást csak közösen, kemény munkával lehet megtalálni - tette hozzá.
   
Szócska Miklós kiemelte, hogy a szövetséggel együtt átdolgozott Markusovszky Lajos ösztöndíjprogram második köre meglehetősen sikeres, naponta negyvenen jelentkeznek.

Rezidensek a szegedi klinikán. Szócska maradásra biztatja őket
Rezidensek a szegedi klinikán. Szócska maradásra biztatja őket
Forrás: Túry Gergely
hirdetés
hirdetés

Az államtitkárság és a rezidensszövetség együttműködésére utalva az államtitkár nyílt levelének címe: 374, mivel mostanáig ennyi rezidens jelentkezett a kibővített rezidensi ösztöndíjprogramra. Az államtitkár szerint ez a szám azt mutatja, hogy a decemberi határidő lejárta előtt biztosan be fog telni a keret, tehát megtalálták azt a modellt, amely alkalmas a rezidensek itthon tartására.
   
Szócska Miklós szerint a következő években az intézményi hatékonyságból több száz millió forintot nyernek majd, és így lépésről-lépésre az összes rezidensre kiterjesztik majd ezt a fajta támogatást.
   
Az államtitkár megjegyezte: a rezidenseknek ahelyett, hogy az országot járva felmondásra buzdítják a kollégákat, inkább a polgármesterekkel kellene egyeztetniük arról, hogy segítsék a települések egészségügyi intézményeiben dolgozók letelepedését.
   
Szócska Miklós elmondása szerint levelében arra is kitért, hogy a rezidenseknek képzésükben a hallgatói önkormányzati jogosítványokhoz hasonló jogokat adnának. Így értékelhetnék oktatóik munkáját, a visszajelzések mentén javulna a képzésük színvonala - tette hozzá.
   
Az államtitkár kedden jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy  még ezen a héten megkeresi a rezidenseket javaslataival, amelyekkel véleménye szerint javítani lehet élethelyzetükön. A Magyar Rezidens Szövetség szintén kedden azzal a céllal indult országjáró körútra, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket annak érdekében, hogy a kormányzat tegyen érdemi intézkedéseket az orvosi bérek és munkakörülmények rendezésére.

MTI 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X