Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Nyílt levelet küldött Szócska a rezidenseknek: "ezzel csak bajt lehet elérni"

Az elvándorlásra toborzás helyett a közös munka folytatását javasolja a rezidenseknek Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nyílt levelében, amelyet vasárnap küldött el a Magyar Rezidens Szövetség elnökének.

Az államtitkár a Kossuth Rádióban elmondta: baráti hangú levelében leírta, hogy elfogadja a rezidensek érveit és megérti helyzetüket, de egyúttal kiemelte: jelenleg nincs olyan ágazat, ahol meg lehetne mondani, hogy mi lesz öt év múlva.
   
Ebben "az iszonyúan kiélezett gazdasági helyzetben a követelésekkel csak bajt lehet elérni" - fogalmazott az államtitkár. A megoldást csak közösen, kemény munkával lehet megtalálni - tette hozzá.
   
Szócska Miklós kiemelte, hogy a szövetséggel együtt átdolgozott Markusovszky Lajos ösztöndíjprogram második köre meglehetősen sikeres, naponta negyvenen jelentkeznek.

Rezidensek a szegedi klinikán. Szócska maradásra biztatja őket
Rezidensek a szegedi klinikán. Szócska maradásra biztatja őket
Forrás: Túry Gergely
hirdetés

Az államtitkárság és a rezidensszövetség együttműködésére utalva az államtitkár nyílt levelének címe: 374, mivel mostanáig ennyi rezidens jelentkezett a kibővített rezidensi ösztöndíjprogramra. Az államtitkár szerint ez a szám azt mutatja, hogy a decemberi határidő lejárta előtt biztosan be fog telni a keret, tehát megtalálták azt a modellt, amely alkalmas a rezidensek itthon tartására.
   
Szócska Miklós szerint a következő években az intézményi hatékonyságból több száz millió forintot nyernek majd, és így lépésről-lépésre az összes rezidensre kiterjesztik majd ezt a fajta támogatást.
   
Az államtitkár megjegyezte: a rezidenseknek ahelyett, hogy az országot járva felmondásra buzdítják a kollégákat, inkább a polgármesterekkel kellene egyeztetniük arról, hogy segítsék a települések egészségügyi intézményeiben dolgozók letelepedését.
   
Szócska Miklós elmondása szerint levelében arra is kitért, hogy a rezidenseknek képzésükben a hallgatói önkormányzati jogosítványokhoz hasonló jogokat adnának. Így értékelhetnék oktatóik munkáját, a visszajelzések mentén javulna a képzésük színvonala - tette hozzá.
   
Az államtitkár kedden jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy  még ezen a héten megkeresi a rezidenseket javaslataival, amelyekkel véleménye szerint javítani lehet élethelyzetükön. A Magyar Rezidens Szövetség szintén kedden azzal a céllal indult országjáró körútra, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket annak érdekében, hogy a kormányzat tegyen érdemi intézkedéseket az orvosi bérek és munkakörülmények rendezésére.

MTI 

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X