Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Horribilis árak: 16 ezer forintot kell fizetni egyetlen tanóráért

Jövő szeptembertől több brit egyetemen kilencezer fontba, vagyis majdnem hárommillió forintba kerül egy tanév - a számítások szerint ez azt jelenti, hogy lesz, ahol egyetlen tanóra több mint 16 ezer forintba kerül majd.

Egyes egyetemi tantárgyak óradíja az ötven fontot, vagyis a 16 ezer forintot is elérheti jövőre - derül ki egy friss brit kutatásból. Kérdés, hogy a borsos összegért mit kapnak a hallgatók, vagyis megéri-e majd ennyit fizetni a képzését. 

A kutatók összesen tizenhét felsőoktatási intézmény órarendjét tanulmányozták – számolt be a The Telegraph. Néhány egyetem és főiskola vezetője azért nem volt hajlandó kiadni az adatokat, mert szerintük úgysem lehet hitelesen megállapítani, pontosan mennyibe kerül egy tanóra.

University of Surrey: több mint 16 ezer forintba kerül majd egyetlen tanóra
University of Surrey: több mint 16 ezer forintba kerül majd egyetlen tanóra
Forrás: Wikipedia
hirdetés
hirdetés

A felmérés szerint az "olcsóbb" egyetemek sok esetben többet nyújtanak a hallgatóknak, mint a drágább intézmények. A Coventry University például, ahol évi 7500 font lesz a tandíj, kétszer annyi előadást és szemináriumot tart az elsőéves hallgatóknak, mint a University of Surrey, ahol a legmagasabb, 9000 fontos tandíjat kell majd fizetni. Előbbi intézményben így tizenöt fontba, azaz 4800 forintba kerül majd egy tanóra, míg az utóbbiban 51 fontba, vagyis több mint 16 ezer forintba.

Az adatok azt mutatják, hogy a természettudományos képzések jóval kedvezőbb ár-érték alapján, mint például a művészeti vagy bölcsészettudományi szakok, a diákok ugyanis jóval több időt töltenek az intézményben a laboratóriumi és egyéb gyakorlati órák miatt, így tulajdonképpen alacsonyabb óradíjért tanulhatnak. Hol kerül hatmillió forintba egy szemeszter? A legdrágább egyetemekről és főiskolákról szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X