Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Jogosan kérnek nyelvvizsgát a hallgatóktól az egyetemek?

18

„Tavaly végeztem szociológia alapszakon, de a diplomámat nem kaptam meg, mert nem szereztem meg a középfokú nyelvvizsgát. Mivel még nincs diplomám, mesterképzésre sem tudok felvételizni, így fogalmam sincs, mikor végzek az egyetemen. Igazságtalan, hogy míg az osztatlan képzésben tanulóknak öt évük volt a nyelvtanulásra, nekünk erre csak három év jutott” – írta levelében egy fővárosi hallgató. Rossz hírünk van: a felsőoktatási intézmények nem tehetnek különbséget a három- és az ötéves képzések végzősei között. Ha diplomát szeretnének, nyelvvizsgát kell szerezniük.

Problémák vannak az iskolában? Nem tudsz eligazodni a házirend és a jogszabályok útvesztőjében? A tanulmányi osztályon csak vonogatják a vállukat a felvetéseidre?
Írj nekünk az [email protected] -ra, és megkeressük az illetékeseket!
Azt, hogy a felsőoktatási intézmények a diploma kiadását a nyelvvizsga-bizonyítvány bemutatásához kötik, nemrég a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete is kifogásolta – szerintük etikátlan, hogy a felsőoktatási intézmények olyan tudást követelnek, amelyet a hallgatók nem sajátíthatnak el az egyetemeken, főiskolákon.

Pedig a diploma megszerzésének már 1996 óta feltétele a nyelvvizsga. A legtöbb alapszakon egy középfokú vizsgát kell tenni a harmadik év végéig, a mesterképzésben pedig gyakran felsőfokú vagy szakmai bizonyítványt kell szerezniük a hallgatóknak – ez azonban képzési területenként és intézményenként is változhat. A levélíró panasza Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman szerint azért nem lehet jogos, mert „korábban is léteztek rövidebb, illetve hosszabb időtartamú képzések – sőt ma is léteznek, ilyen például az egységes orvosi képzés”.

Jobb híján: oklevél helyett igazolás

Sok hallgató számára nem egyértelmű, hogy a nyelvvizsgát a záróvizsga előtt vagy az után kell-e bemutatni. Mivel záróvizsgára azok a hallgatók bocsáthatók, akik abszolutóriumot szereztek, vagyis eleget tettek a szakuk által előírt tanulmányi és vizsgakövetelményeknek, a felsőoktatási intézmények nem tehetik kötelezővé a nyelvvizsga-bizonyítvány bemutatását az államvizsga időpontja előtt.

Diplomaosztó: aki nem szerez nyelvvizsgát, nem kaphat oklevelet
Diplomaosztó: aki nem szerez nyelvvizsgát, nem kaphat oklevelet

Azok, akik a záróvizsgájuk időpontjáig nem szereztek nyelvvizsgát, igazolást kaphatnak az intézményüktől. „Ha az oklevél kiadására azért nincs lehetőség, mert a nyelvvizsga-bizonyítványt nem tudták bemutatni, a felsőoktatási intézmény igazolást állít ki. Az igazolás végzettséget és szakképzettséget nem igazol, csak tanúsítja a záróvizsga eredményes letételét” – írja 2009-es beszámolójában Aáry-Tamás Lajos.

Egy főiskolai hallgató arról érdeklődött, hogy megszabhatja-e a felsőoktatási intézmény, melyik idegen nyelvből kell nyelvvizsgát szerezni. Az ombudsman szerint ilyen esetben mindig érdemes megnézni a szak képzési és kimeneti követelményeiről szóló dokumentumokat, amelyek azt is tartalmazzák, milyen nyelvvizsgát fogad el a felsőoktatási intézmény. Ha ebben több idegen nyelv is szerepel, a hallgató - ezek közül - szabadon választhat.

Több hallgató is érdeklődött az oktatási jogok biztosánál, a felsőoktatási intézmények szabhatnak-e határidőt a nyelvvizsga megszerzésére. A válasz egyértelműen nem: a hatályos felsőoktatási törvényben nincs ilyen időkorlát, és az egyetemek maguk sem rendelkezhetnek másképp.

Negyven év felettiek és fogyatékkal élők: más szabályok vonatkoznak rájuk

A jelenlegi szabályozás szerint nem kell nyelvvizsgát szerezniük a diplomájuk megszerzéséhez azoknak, akik az egyetemi tanulmányaik megkezdésének évében betöltötték a negyvenedik életévüket – ez a rendelkezés azonban utoljára a 2015-2016-ban záróvizsgázókra vonatkozik majd.

Egy hallgató azzal a panasszal fordult az oktatási jogok biztosához, hogy bár életkora miatt már nem kell a diploma megszerzéséhez nyelvvizsgát tennie, a felsőoktatási intézmény által kötelező tanegységként meghatározott szakfordítás kurzust el kell végeznie. Az ombudsman szerint a felsőoktatási jogszabályok nem tiltják, hogy szakfordítást kötelező tanegységeként jelöljön meg azok számára is, akik nem kötelesek nyelvvizsgát szerezni a záróvizsgáig.

A fogyatékkal élő egyetemi hallgatókra speciális szabályok érvényesek: az ő esetükben a nyelvvizsga bemutatása nélkül is jár a diploma. A fogyatékosság típusát, mértékét, annak végleges vagy időszakos voltát persze minden esetben szakvéleménnyel kell igazolni, a mentességre pedig csak akkor van lehetőség, ha a hallgató erre a szakvélemény alapján jogosult.

eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (18) , melyek közül a legfrissebbek:

mincha

http://eduline.hu/panaszfal/2011/1/13/20110112_nyelvvizsga_diploma_panaszfal

era

Ahova én járok, ott két szakmai nyelvvizsga kell a diplomához. Emellett pedig fizetős az államisoknak is a nyelvtanfolyam. Általános és középiskolában pedig nálunk gyatra volt a nyelvoktatás, úgyhogy nem tudom hogyan fogom megszerezni a másodikat, de biztos, hogy emiatt nem fogok diplomát kapni egy jó darabig...

Egyetemista

Benne vagyok a felsőoktatásban, nagyon sok csoporttársam azért nem kapott oklevelet, mert nem tette le a nyelvvizsgát. Nálunk VOLT kötelező nyelvoktatás 4 féléven keresztül, ÍGY SE tették le! Az utolsó 2 hónapra halasztotta mindenki és persze, hogy nem sikerült. Emberek, ha valaki felsőoktatásba jelentkezik, vegye tudomásul, hogy mit kell teljesíteni. Én se voltam jó úszásból mégis megcsináltam!

Diamond42

Drága butus ameli2!
Látod az olyanok mint Te, akik nem értik még a magyar beszédet sem, mit akarnak a sok puskázás után? Diplomát? Megmagyarázom Neked! Próbálj segítséget kérni a környezetedben az értelmezéshez. Én Téged "PARASZTOZTALAK", nem a Bolgár nyelvet! Na ezért kell a diploma, meg a nyevvizsga hogy megértsd miről van szó! De ezt még egy ovodás is érti, Te nem?

ameli2

A bolgár nyelv tudásának leparasztozása, meg téged minősít. Kis anglomán.

Fősulis

Na én meg azzal nem értek egyet, hogy a 40 év felettinek miért is nem kell a nyelvvizsga??? Ha jól értelmezem akkor ez diszkrimináció!!! Ha egyszer főiskolára vagy egyetemre jár valaki akkor mindegy hány éves követeljenek egyformán. A megszerzett diploma is egyforma nem tesznek kivételt senkivel. Úgy vélem a diplomát is magyarul írjuk és védjük meg (kivételek lehetnek).

Fősulis

Na én meg azzal nem értek egyet, hogy a 40 év felettinek miért is nem kell a nyelvvizsga??? Ha jól értelmezem akkor ez diszkrimináció!!! Ha egyszer főiskolára vagy egyetemre jár valaki akkor mindegy hány éves követeljenek egyformán. A megszerzett diploma is egyforma nem tesznek kivételt senkivel. Úgy vélem a diplomát is magyarul írjuk és védjük meg (kivételek lehetnek).

Fősulis

Na én meg azzal nem értek egyet, hogy a 40 év felettinek miért is nem kell a nyelvvizsga??? Ha jól értelmezem akkor ez diszkrimináció!!! Ha egyszer főiskolára vagy egyetemre jár valaki akkor mindegy hány éves követeljenek egyformán. A megszerzett diploma is egyforma nem tesznek kivételt senkivel. Úgy vélem a diplomát is magyarul írjuk és védjük meg (kivételek lehetnek).

hurvy

Teljesen érthető az intézmények követelése a hallgatóktól! Azért az szégyen egy országra nézve is meg a személyre is (már akinek van szégyenérzete) hogyha kimegy külföldre vagy itthon akkar elhelyezkedni akkor egy középfokú nyelvvizsgával sem rendelkezik és közben veri v. verjük a mellünket a főiskolai v. egyetemi tudásra!Ráadásul Europában mi vagyunk a 2. helyen aki nem beszélnek idegen nyelvet!!

Diamond42

Drága ameli2
Tudod kedves barátom, az Isten mentsen meg olyan agysebésztől vagy szociológustól aki nem képes egy kötelező tantárgyat (nyelvvizsga) teljesíteni! Arról nem is beszélve, hogy e két szakmának a fejlődése, aktuális nyomon követése, legujabb anyagok tanulmányozása, angol nyelven lehetséges. Akkor ki, mit nem ért? Ezért kell a nyelv!!!

ameli2

Diamond! Egyébként az is szörnyű, hogy magát diplomásnak valló ember nem tudja, hogy teljesen más képességekre van szüksége az agysebésznek meg a szociológusnak, s sajnos a kettő között nem áthidaló a nyelvvizsga. A nyelvvizsgáddal még nyugodtan eladhatnak két tevéért. Sajna a lényeget nem érted.

ameli2

Drága Diamond! A te logikád szerint aki nyelvvizsgát tett az lehet olyan okos, hogy mondjuk statikából is ügyes lesz és házat tervez. Isten óvjon az ilyen magoló, íróasztal mellett nagyon okos nyelvvizsgázottól. Ha figyeltél volna, nyelvtudást említettem, amiről nem csak nyelvvizsgával lehet meggyőződni. A bolgár csak példa volt, de aki a humort nem érti, egyéb aljasságra is képes.

Csöri

Még egy kis igazságtalanság,ezért csak vidéken tudtam elhelyezkedni,utazni mindennap,amit természetesen a munkáltató nem fizet,és lényegesen kevesebb fizut kapok ,pedig védőnőként dolgozom.Ha helyben dolgozhatnék,megkaphatom a diplomás fizetést,ugyan azért a munkáért.
Hogy van ez?Vidéken nem kell nyelvvizsga-városban meg kell?!A csecsemők csak idegen nyelven értenek???Van szép Magyar nyelvünk!!!!!

Csöri

Én nem értek egyet ,hogy a nyelvvizsga kötelező legyen a diplomához,mert amelyik szakmához elengedhetetlen,ahhoz,úgy is leteszik a diákok.
Tapasztalatom szerint igen is pénzkérdés,mert ha valaki egy diplomát megszerez,az nem hűje,de 5-6.nekifutásra is elvágják az embert/1pont hibádzik/akkor nem pénzkérdés???Felebezni is értelmetlen,próbáltam,de elutasítják!!Nem vagyok egyedül!

Diamond42

Drága ameli2
Gondolom érintett vagy. Ha valaki annyira "paraszt", hogy bolgár nyelvvizsgát tett, az megkapja a diplomáját. Hogy mibe fektette az energiát az meg egyéni problema. Ha valaki nem csak csalt és puskázott a felsőfokú intézményben akkor képesnek kell lennie egy nyelvvizsgára. Ha a feltételezésem meg igaz, attól a szakembertől meg Isten ments!

Grafogirl

Egyébként van megoldás! Az általános és a középiskolai nyelvoktatás szintjét kellene emelni! Mit csinálnak az áltanosban? 5-6 év nyelvoktatás pluszmég a középsuli 4 év és ez olyan alacsony szinvaló sok iskola esetében, hogy nem elég a nyelvvizsgához! Ez itt a baj!

Grafogirl

Én inkább a nyelvvizsga rendszert kifogásolnám! bizonyos nyelvekből csak az Origós volt Rigó utcai nyelvvizsgát fogadnak el! Mindenki hallott már rémtörténeteket erről! nyelvi tesztet pl. anyanyelvű ismerősök sem tudták kitölteni! az írásbelihez leginkább szerencse kell! A Toefl nemzetközileg elismert de a diplomához nem elég :) vicces!

kakambuki

Nem egészen értem az érintettek bősz tiltakozását a nyelvvizsga ellen.
Tegyük fel, hogy mégis megkapnák a diplomát az idegen nyelvtudás bizonyító irat nélkül. Hova mennének munkát keresni, hiszen ma már minden jobb álláshoz ( beleértve a középfokút is) idegen nyelvtudást kell igazolni.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X