Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Csajozás a könyvtárban?

Ha valaki eddig abban a tudatban élt hogy a könyvtár alapvetően egy unalmas hely, ahol óriási könyvhalmok mögött tanulnak a vizsgákra a diákok, akkor itt az ideje hogy újragondolja mindezt. Angliában egy harmadéves egyetemista meglátta a lehetőséget a könyvekben és a csendes környezetben és elindított egy új közösségi portált, ami valahol a twitter és egy társkereső oldal között áll és egyetlen célja az ismerkedés.

A Guardian angol napilap írt néhány napja az új közösségi siteról ami rövid idő alatt óriási népszerűséget szerzett a brit diákok között. A Fitfinder a Twitterhez hasonló üzenőfal-jellegű portál, amelyen egy adott egyetem könyvárának a látogatói vadászhatnak (vagy találhatnak?) egymásra jól irányzott üzenetek útján. Az ötlet óriási siker, a kitalálók a közeljövőben az angol egyetemek mindegyikére ki akarják terjeszteni a szolgáltatást.

Ugyanis mióta a legtöbb könyvtárban elérhető a WIFI, már a beszéd és a mobiltelefonok használatának a tilalma sem zárhatja ki a társasági életet. Eddig erre volt jó az MSM, a Twitter, a Skype, a Facebook vagy a MySpace de úgy tűnik a könyvtárba járók olyan speciális igényekkel rendelkeznek, hogy a közelmúltban egy újabb   -kizárólag rájuk szabott- site bukkant föl a londoni diákkörökben. A Fitfinder weboldal először kifejezetten a UCL (University College London)  könyvtárra szakosodott és indulásának nem titkolt szándéka az volt, hogy az egyetem-óriás könyvtárának tanulói megismerkedhessenek egymással. Az oldal tulajdonképpen egy átlagos társkereső site és a Twitter keveréke, ahol egy üzenőfalon meg lehet hagyni az általunk "kinézett" személy leírását és a saját paramétereinket is, hogy ha az illető magára ismer akkor reagálni tudjon.

hirdetés

„Az ötlet akkor pattant ki a fejemből, amikor a vizsgára való felkészülés alatt azon leveleztünk a haverokkal, hogy a könyvtári kínálatból melyik csaj tetszik és melyik nem”  - mondja a Guardiannak az ötletgazda és megvalósító Rich Martell, az UCL (University College London) harmadéves informatika tanulója.

A weboldal óriási siker, hiszen még alig pár hetes, de már óránként 25 üzenet érkezik rá. „Abban a pillanatban, hogy valaki beír az oldalra, az összes többi tag körbenéz, hogy kiről szólhat a leírás és azonnal elkezdik kommmentelni a látottakat vagy olvasottakat. Az egész nagyon vicces.” - mondja Ariella Wollens, egy elsőéves lány, igaz kicsit szomorúan hozzáteszi: ő még nem talált senkit a Fitfinder segítségével. 

Habár a szolgáltatás már 30 könyvtárban elérhető (köztük olyan egyetemeken mint Oxford vagy Cambridge) az alkotók már dolgoznak azon, hogy kiterjesszék a portál szolgáltatásait és azt tervezik, hogy egy éven belül Nagy-Britannia összes egyetemi könyvtárában előtt-utóbb elérhetővé teszik. A számításaikat azonban keresztülhúzhatja, hogy néhány iskolában vezetői utasításra elérhetetlenné tették az oldalt, bár ezzel a lépéssel inkább csak ingyenreklámot csináltak a szolgáltatásnak, hiszen néhány napig május elején mindenhol róluk volt szó a médiában.

Martell pedig már be is zsebelte az első reklámbevételek összegét, ami valószínűleg csak a kóstoló volt számára, hiszen médiapiaci információk szerint szerint a diákokat célzó hirdetők már sorban állnak az ajtaja előtt.


Krisztina O'Brien

eduline

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X