Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Csajozás a könyvtárban?

Ha valaki eddig abban a tudatban élt hogy a könyvtár alapvetően egy unalmas hely, ahol óriási könyvhalmok mögött tanulnak a vizsgákra a diákok, akkor itt az ideje hogy újragondolja mindezt. Angliában egy harmadéves egyetemista meglátta a lehetőséget a könyvekben és a csendes környezetben és elindított egy új közösségi portált, ami valahol a twitter és egy társkereső oldal között áll és egyetlen célja az ismerkedés.

A Guardian angol napilap írt néhány napja az új közösségi siteról ami rövid idő alatt óriási népszerűséget szerzett a brit diákok között. A Fitfinder a Twitterhez hasonló üzenőfal-jellegű portál, amelyen egy adott egyetem könyvárának a látogatói vadászhatnak (vagy találhatnak?) egymásra jól irányzott üzenetek útján. Az ötlet óriási siker, a kitalálók a közeljövőben az angol egyetemek mindegyikére ki akarják terjeszteni a szolgáltatást.

Ugyanis mióta a legtöbb könyvtárban elérhető a WIFI, már a beszéd és a mobiltelefonok használatának a tilalma sem zárhatja ki a társasági életet. Eddig erre volt jó az MSM, a Twitter, a Skype, a Facebook vagy a MySpace de úgy tűnik a könyvtárba járók olyan speciális igényekkel rendelkeznek, hogy a közelmúltban egy újabb   -kizárólag rájuk szabott- site bukkant föl a londoni diákkörökben. A Fitfinder weboldal először kifejezetten a UCL (University College London)  könyvtárra szakosodott és indulásának nem titkolt szándéka az volt, hogy az egyetem-óriás könyvtárának tanulói megismerkedhessenek egymással. Az oldal tulajdonképpen egy átlagos társkereső site és a Twitter keveréke, ahol egy üzenőfalon meg lehet hagyni az általunk "kinézett" személy leírását és a saját paramétereinket is, hogy ha az illető magára ismer akkor reagálni tudjon.

hirdetés
hirdetés

„Az ötlet akkor pattant ki a fejemből, amikor a vizsgára való felkészülés alatt azon leveleztünk a haverokkal, hogy a könyvtári kínálatból melyik csaj tetszik és melyik nem”  - mondja a Guardiannak az ötletgazda és megvalósító Rich Martell, az UCL (University College London) harmadéves informatika tanulója.

A weboldal óriási siker, hiszen még alig pár hetes, de már óránként 25 üzenet érkezik rá. „Abban a pillanatban, hogy valaki beír az oldalra, az összes többi tag körbenéz, hogy kiről szólhat a leírás és azonnal elkezdik kommmentelni a látottakat vagy olvasottakat. Az egész nagyon vicces.” - mondja Ariella Wollens, egy elsőéves lány, igaz kicsit szomorúan hozzáteszi: ő még nem talált senkit a Fitfinder segítségével. 

Habár a szolgáltatás már 30 könyvtárban elérhető (köztük olyan egyetemeken mint Oxford vagy Cambridge) az alkotók már dolgoznak azon, hogy kiterjesszék a portál szolgáltatásait és azt tervezik, hogy egy éven belül Nagy-Britannia összes egyetemi könyvtárában előtt-utóbb elérhetővé teszik. A számításaikat azonban keresztülhúzhatja, hogy néhány iskolában vezetői utasításra elérhetetlenné tették az oldalt, bár ezzel a lépéssel inkább csak ingyenreklámot csináltak a szolgáltatásnak, hiszen néhány napig május elején mindenhol róluk volt szó a médiában.

Martell pedig már be is zsebelte az első reklámbevételek összegét, ami valószínűleg csak a kóstoló volt számára, hiszen médiapiaci információk szerint szerint a diákokat célzó hirdetők már sorban állnak az ajtaja előtt.


Krisztina O'Brien

eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X