Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Veszélyes kísérlettel sokkolták az egyetemistákat Cambridge-ben

Kétszázötven fontot, vagyis körülbelül nyolcvanezer forintot kaptak azok a cambridge-i diákok, akik vállalták, hogy részt vesznek egy pszichiátriai kísérletben.

A kutatók tizenöt diákot injekcióztak be ketaminnal, amely Magyarországon és Nagy-Britanniában is kábítószernek minősülő anyag, ugyanis hallucinációkat, paranoiát, többórás emlékezetzavart, sőt akár eszméletvesztést is okozhat. Leginkább lónyugtatóként használják, a kutatócsoport azonban elsősorban a skizofrénia egyes tüneteihez hasonló mellékhatásai miatt vizsgálta a szert.

A The Sun című brit lapnak a kísérletben részt vevő egyik doktorandusz úgy nyilatkozott, rettegett és zavart volt, miután beadták neki a ketamint. „Ahogy megkaptam a drogot, hallucinálni kezdtem. Képtelen voltam tájékozódni, még a fürdőszobámig sem tudtam elmenni, mert egyszerűen nem találtam a bejáratot. Szükségem volt a pénzre, ezért vállaltam el a kísérletet, de soha többet nem teszek ilyet. Rettenetes élmény volt” – mondta.

hirdetés
hirdetés

 

John Mitchell, az alkohol- és drogfüggőséggel foglalkozó Rehab Guide szóvivője szerint az ehhez hasonló kísérletek rendkívül veszélyesek. „Rávenni embereket arra, hogy ketamint használjanak, mindezt pénzért? Ez minden fontos alapelvnek ellentmond. Természetesen a résztvevők szabadon dönthettek, de veszélyes játékot űztek” – magyarázta.

A kutatást vezető Paul Fletcher és Hannah Morgan tagadta, hogy az egyetemisták veszélyben lettek volna - tudományos eredményeik 2011 januárjában jelennek meg a Society of Biological Psychiatry című szakmai lapban.

eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X