Felnőttképzés Eduline

Presztízsdiploma helyett szakmák: radikális átalakítás a szakképzésben

Elolvasom

Három éves, és gyakorlatorientált szakképzés, a gazdasági igények folyamatos követése, tíz év alatt egymillió új munkahely, szakképzési papírgyártás helyett több gyakorlati eredmény – ilyen és ehhez hasonló hangzatos célok fogalmazódtak meg a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Kereskedelmi és Iparkamara által jegyzett sajtótájékoztatón, melyet a szakképzés átalakításának új irányvonalaival kapcsolatban tartottak. Magyarországon huszonhét százalékos a fiatalkori munkanélküliség.

Felnőttképzés Eduline

Több sebből is vérzik a mostani szakképzési rendszer

Elolvasom

2010 szeptemberétől előrehozott szakképzésre is beiratkozhatnak azok az általános iskolát elvégzett tanulók, akik a továbbiakban kizárólag szakmát szeretnének tanulni, nem pedig a közismereti tárgyakkal „bajlódni.” A törvényhozók ezzel a lépéssel is javítani kívánnak azon a helyzeten, hogy mire a szakiskolákban a tényleges szakképzés elkezdődik, addigra a diákok óriási hányada – mintegy 40 százaléka – már lemorzsolódik. És nem ez az egyetlen fájó pontja a magyar szakképzési rendszernek.

Felnőttképzés Eduline

Gasztrotagozat indul a Werkakadémián

Elolvasom

A három éve alapított Werk Akadémia 2010 októberétől elindítja gasztrotagozatát: a csaknem százórás képzésen a résztvevők alapvető tájékozottságot nyernek a hazai és a nemzetközi gasztronómia - táplálkozáskultúra - legújabb törekvéseiről.

Felnőttképzés Eduline

"A kapzsiság jó dolog"

Elolvasom

Legalábbis ezt mondta annak idején Gordon Gekko, a New York-i tőzsde nagymenő, de gátlástalan és csaló brókere a Tőzsdecápák című filmben. Oliver Stone rendező és producer 1987-ben készült mozija azóta is a Wall Street rajongóinak kultuszfilmje, és minden bizonnyal az lesz a hamarosan bemutatandó második rész is. Ami pedig a szállóigévé lett mondatot illeti, hiába vezették vissza a pénzügyi válságot részben éppen a tőzsdén kereskedők mohóságára, a kívülállók számára az értékpapírpiacok továbbra is a gyors meggazdagodás ígéretét hordozzák.

Felnőttképzés Eduline

Szakképzések: ki, mit és mennyiért tanulhat?

Elolvasom

Aki nem vágyik a felsőoktatásba, vagy egyszerűen csak nem adatik meg neki hogy ilyen formában továbbtanuljon, annak a boldoguláshoz szakmát kell tanulnia. Igen ám, de hol, mit és mennyiért? A szakképzés szót sokan használjuk, mégis keveset tudunk róla. Megkísérlünk egy kis rendet tenni ebben a bonyolult rendszerben.

Felnőttképzés Eduline

Borászképzés az alapoktól a doktori szintig

Elolvasom

A szakemberképzésnek kulcsszerepe van abban, hogy a magyar borok ismét tartósan a világ élvonalába tartozzanak - hangoztatta Tiffán Ede borász, a Budapesti Corvinus Egyetemen Borászati és Szőlészeti Intézete Tanácsadó Testületének alakuló ülését követően, amelynek elnökévé választották.

Felnőttképzés Edupress

A távoktatás népszerűtlen, az e-learninget pedig nem értik

Elolvasom

A nappali képzésbe jelentkezők száma az elmúlt 10 évben közel 15.000-rel nőtt, míg a távoktatásba jelentkezők aránya ugyanebben az időszakban a hetedére csökkent. Ezzel szemben a felsőoktatáson kívüli távképzés, különösen az e-learning forma iránti érdeklődés fokozatosan növekszik. A szakember szerint Nyugat-Európában a köznyelvben is élő és előszeretettel használt fogalom az e-tanulás, ezzel szemben nálunk csak kevesen tudják, mit is jelent valójában.

Felnőttképzés Eduline

Sejtették hogy lopott, mégis megkapta a doktoriját

Elolvasom

Plágiumot követett el egy jelölt a doktori értekezésében, ezért a Debreceni Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa (EDHT) az illető doktori fokozatának visszavonásáról döntött - értesült a Független Hírügynökség. Az érintettet 2004-ben avatták doktorrá, és bár a lopás gyanúja már akkor felmerült, mégis megkapta a jelölt a doktori címet.

Felnőttképzés Eduline

MBA-képzések vásárát rendezik a jövő héten Budapesten

Elolvasom

Több mint 20 egyetem és képzési intézmény, köztük a budapesti KPMG-BME Akadémia is részt vesz a világ 23 városában megrendezésre kerülő rendezvénysorozaton, amelynek célja, hogy az intézmények MBA-programjaikra hallgatókat toborozzanak. A QS World MBA Tour következő „vására” Budapesten lesz – 500 érdeklődőt várnak március 17-én, a Corinthia Grand Hotel Royalba.

Felnőttképzés Edupress

MBA képzések börzéje Budapesten

Elolvasom

Az MBA-képzés iránt érdeklődők számára kínál tájékozódási lehetőséget a QS World MBA Tour, mely március 17-én, 18 órától tartja meg programjait Budapesten. A látogatók itt személyesen találkozhatnak a legnevesebb nemzetközi üzleti iskolák képviselőivel, illetve több mint 15 hazai és nemzetközi egyetem MBA programjáról kaphatnak részletes információkat.