Helyesen beszélnek a meteorológusok? Itt a válasz a kínzó kérdésre

Magas- vagy nagy hőmérséklet?

Forrás: sxc.hu

Időnként előfordul, hogy írott szövegben az alacsony hőmérsékletet kis hőmérsékletre, a magas hőmérsékletet pedig nagy hőmérsékletre javítják azzal az indokkal, hogy az előbbi változatok germanizmusnak/anglicizmusnak tekinthetők, ezért helytelenek - írta az MTA helyesírással foglakozó oldalának olvasója.

hirdetés
hirdetés

Mint a portál szakértője válaszában írja:

Igen, az igaz, hogy a kis és a nagy jelzők a hagyományosabb, magyarosabb alakok a fok- és mértékjelölésre, továbbá az is, hogy a magas melléknév részben a német hoch melléknév hatására terjedt el (miként ellentéte, az alacsony is). De az is igaz, hogy elterjedését nem csak a német szó átvétele magyarázza. A műszaki és a mindennapi életben is egyre nagyobb, egyre fontosabb szerepet játszó mérőműszerek, grafikonok (például a hőmérő) sugallta szemléletmód következménye is, hogy a magas melléknév elterjedt a hagyományosabb nagy helyett. Előbb a szaknyelvi jelzős szerkezetekben, majd a köznyelvben: magas ár, magas fizetés, magas kamat, magas hőmérséklet stb.

Bővebb magyarázatért katt az eredeti cikkre.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X