Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hamarosan finn módszerrel tanítják a magyar lányokat programozni

Forrás: Wendover Productions

A finn nagykövetséggel és a FinnAgora finn intézettel kötött együttműködési megállapodást a Skoolt működtető Technológiai Oktatásért Alapítvány.

hirdetés
hirdetés

Ennek keretében a Skool programban részt vevő, programozni vágyó lányok oktatásába a finn módszereket is beépíthatik a magyarországi szakemberek.

“Finnország élen jár a digitális oktatás területén, és fontosnak tartjuk, hogy behozzuk azt a szemléletet Magyarországra, amivel ők oktatják és inspirálják a fiatalokat. Az, hogy a finn oktatás jó gyakorlatát mind programjainkba, mind oktatói tréningjeinkbe beépítjük, jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy oktatóink olyan kompetenciák birtokában legyenek, amelyek révén programjaink a gyerekek számára még különlegesebb élményekké válnak" - véli Major Zsófi, az alapítvány ügyvezetője.

A Skool fiatal lányokat tanít programozásra. Mivel a területen elég nagy a szakemberhiány - egyes becslések szerint 20 ezres -, így elég nagy luxus, hogy a hazai informatikai felsőoktatásban csak nagyon kevés nő tanul. Míg Magyarországon minden tudományág tekinetében a nők vannak többen a felsőoktatásban, addig informaikai és egyéb műszaki szakokon jóval kevesebben tanulnak, mint a férfiak.

5 nő, akik nélkül nem lenne ma informatika

Bár az informatika területét inkább a férfiaknak tulajdonítják, a világ első számítógépes programját mégis egy nő hozta létre. És a női nem számos képviselője alkotott még maradandót e területen. A világ első száímtógépes programját egy nő készítette Ada Lovelace, bár egy férfi munkájának köszönhetően, 100 évvel a számítástechnika "elindulása" előt, már kifejlesztette egy valószínűleg programozható algoritmust.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X