Itt a feketeleves: hétezer forintot kell fizetniük azoknak, akik nem tanultak tovább

12

Tavasszal érettségiztetek vagy diplomáztatok, nem tanultok tovább, és még állást sem találtatok? Hamarosan fizetnetek kell egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis TB-t.

Pontosan mikortól és mennyit kell fizetnetek? Ezekre a kérdésekre is válaszolunk.

Forrás: Shutterstock
hirdetés
hirdetés

Kiknek kell fizeni?

TB-járulékot azoknak kell fizetnie, akiknek megszűnt a tanulói vagy hallgatói jogviszonya, és még munkát sem találtak. Ez azt jelenti, hogy ha nyáron érettségiztetek vagy diplomáztatok, akkor már december közepétől megszűnhet a TB-tek. Fontos, hogy a "majdnemdiplomások", tehát az államvizsgázott, de a nyelvvizsga miatt még diplomát nem szerzett volt hallgatóknak is fizetniük kell.

Mikortól kell fizetni?

A diákigazolványotok érvényességi idejét követő 46. naptól már él a fizetési kötelezettség.

Mekkora az összeg?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2017. január 1-jétől 7.110,- Ft (237,- Ft/nap), amelyet a bejelentkezés időpontjától havonta kell fizetni.

Ingyenes OKJ-s képzésre jelentkeznétek? Ezzel a keresővel találhattok rá a megfelelő kurzusra

Milyen OKJ-s képzéseket végezhettek el államilag támogatott formában? Sokan kérdeztétek, hol találjátok az ingyenes kurzusok listáját - ebben a cikkben megtaláljátok a választ. Ahogy arról már többször beszámoltunk, az első és a második szakképesítés megszerzése ingyenes - akkor is, ha már van például diplomátok. Vannak azonban feltételek, amelyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy ingyen tanulhassatok.

hirdetés

Hozzászólások (12) , melyek közül a legfrissebbek:

nem baj a határontúliaknak minden ingyen van, hogy itthon éehen halnak kit érdekel, majd mennek ellenünk szavazni a görények

Ez jópofa, csak nem így van! Ha nem találsz munkát akkor a munkaügyi hivatalban regisztráltatod magad munkakeresőként és lám, máris érvényes a TB-d.Nem értem miért kell állandóan kamu rémhírekkel ijesztgetni az emberek!!!

Remelem aki Romaniaba el es azt szajkozza, hogy Magyar ra is vonatkozik.

Nekem úgy függesztették fel a taj számomat,hogy a külföldi cég vállalta hogy fizeti a biztosításomat.Az eddig befizetett összeg vajon hol lehet?50 fölötti vagyok.

Szerintem alapvetően nem kötelező fizetni az egészségügyi hozzájárulást, de ekkor elesik az ingyenes orvosi szolgáltatástól. Azaz ha kórházba kerül, akkor csak az életmentő műtéteket végzik el majd, és azt is kifizettetik vele később. Persze amilyen pocsék az OEP rendszer, lehet, hogy évekig nem tűnik fel, hogy nem fizet valaki.

Igazságos akkor lenne ha orvoshoz megy akkor fizet. A semmiért miért kell fizetni?

menjél te a picsába átőrölted mert a Náci vérszívó érintve van

Kamupipőke

Tavaly 37500 forint volt egy kaloda tűzifa. Az idén 49 990. A nyáron 32 forint volt egy turkálós tojás (amit én rakok dobozba) az Auchanban. Szombaton 64.....

Ebből a levélből 2 sor olvasása is elég volt ,,, Kérdezd Már meg a Nácit munkát ad hogy meg felelő bérér el is tudjon helyezkedni????

Kamupipőke

Tavaly 37500 forint volt egy kaloda tűzifa. Az idén 49 990. A nyáron 32 forint volt egy turkálós tojás (amit én rakok dobozba) az Auchanban. Szombaton 64.....

Ez azért van, mert szárnyal, dübörög a gazdaságunk, mindenki minket irigyel, hamarosan felzárkózunk, jön az Euro, stb., stb....

AnonIren

És azt árulja már el valaki a törvényalkotók közül, hogy akinek se munkája, se egyéb jövedelme sincs és még az állam sem ad neki munkanélküliként segélyt, az miből fizessen? Ételre, lakhatásra sincs pénze, nem még járulékra. Szülőként pedig azt mondom, hogy az iskola is elég volt, utána már álljon a gyerek a saját lábán! Az még nem okoz gondot, hogy 2 főre, vagy 3 főre főzök, de ennyi pénzt már szülőként nem tudunk kifizetni, a minimálbérből örülünk, ha fenntartjuk a lakást és magunkat ellátjuk. Szóval valaki mondja már meg, hogy lehet olyan törvényt hozni, ami betarthatatlan? Egy magára hagyott pályakezdő gyerek, hogyan fizessen 7000 forintot? Köszönjük ezeket a remek jogszabályokat!

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X