Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Nem minőségi oktatás folyik" - átvizsgálnák a felnőttképzést

1

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a felnőttképzés átvizsgálását kéri, szerintük ugyanis nem minőségi, csak mennyiségi oktatás folyik és ez csak árversenyt eredményez.

Forrás: hvg.hu

A tájékoztatás szerint a tapasztalatok alapján a NAK az oktatásra és a vizsgaszervezési engedély megszerzésére különböző lépéseket szorgalmaz. Példaként közölték: a 2014 májusától csak az aranykalászos gazda-szakképesítésben több mint 16 ezren szereztek bizonyítványt. Ezek mintegy 40 százalékát a 2012. szeptember 1-jét megelőzően hatályos Országos Képzési Jegyzék (OKJ) alapján indították. Ilyen típusú képzést azonban legkésőbb 2013. augusztus 31-én lehetett elkezdeni, és a kapcsolódó szakmai vizsgát az akkor érvényes szabályok szerint megszervezni.

hirdetés
hirdetés

A szabályozás hiányosságait kihasználva azonban továbbra is nagy számban jelentenek be a vizsgaszervezők olyan, a régi OKJ szerinti, modulrendszerű vizsgát - például mezőgazdasági technikus képesítésben -, amelyben a jelenleg hatályos OKJ szerint 2013. szeptember 1-től képzés csak iskolai rendszerben indítható.

A visszásságok kiküszöbölése érdekében a NAK javaslatot tesz egy, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által fenntartott oktatási intézményekre épülő agrár-felnőttképzési hálózat létrehozására. A javaslat elsősorban ezen hálózat keretein belüli kívánja elérni az agrár felnőttképzési vizsgaközpontok kialakítását és működtetését.

A NAK indítványozza az iskolarendszeren kívüli szakképzést követő komplex szakmai vizsgára vizsgaszervezési engedélyt kapott intézmények ellenőrzési és minősítési rendszerének - gyakorlati vizsga tekintetében a gazdasági kamarák közreműködésével történő - kidolgozását és működtetését is - olvasható a közleményben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Kiss Tiborné Katika

Van olyan felnőttképzés, ahol a vizsga bizottság tagja elmondja, hogy többet követelnek, mint a diplomásoktól, és van olyan képzés, aminek nincs munkaerőpaci haszna. Érdemes lenne kompetencia határokat húzni.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X