Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ingyenes tanfolyamok: teljes a káosz a nyelviskolákban

2
Forrás: MTI Fotó: Vajda János

Százezreknek okozott csalódást a Tudásod a jövőd nevű, uniós forrásból finanszírozott projekt, amelynek segítségével nyelvi és informatikai tanfolyamokon lehet részt venni - írja a Népszava.

hirdetés
hirdetés

Bár a programot már tavaly év végén meghirdették, a lap szerint még mindig teljes a káosz: Közép-Magyarországot pedig mintha teljesen kizárták volna az uniós projektből. Bár a kormány szerint rendben haladnak a képzések, és folyamatosan lehet jelentkezni a tanfolyamokra, az igazság az, hogy Budapesten percek alatt elfogynak a meghirdetett helyek. Rosszul jártak a képzőintézmények, december óta alig jelentkeznek a fizetős tanfolyamokra: erről itt olvashattok.

A közép-magyarországi régió fejlettebb területnek számít, így ott alacsonyabb a felhasználható keretösszeg. Azonban segítene a problémán, ha előre lehetne tudni, mikor jelennek meg a rendszerben az egyes tanfolyamok. A projektgazda Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal tájékoztatása szerint a képzési kínálat minden hónapban bővül. Az újabb listák elvileg hónap utolsó napján jelennek meg, ennek ellenére április 12. óta folyamatosan teszik fel a tanfolyamokat a honlapra. A támogatott tanfolyamokról itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

További probléma, hogy bár hivatalosan a projekt honlapján való jelentkezés sorrendjében lehet bekerülni a tanfolyamokra, sok nyelviskola kínál előregisztrációt a jelentkezőknek, amellyel előnyhöz juttatják őket. Vannak olyan tanfolyamok is, amelyeket önkormányzatoknál, iskolákban reklámoznak, így ezek már a meghirdetés utáni percekben betelnek.

A képzőintézmények többnyire nem kapnak választ a kérdéseikre, sok ígért funkció még hónapok után sem elérhető a honlapon, például nem lehet módosítani a meghirdetett tanfolyam helyén vagy az alkalmak beosztásán. Volt olyan tanuló, akinek csak a tanfolyam befejezése után tudták kinyomtatni a rendszerből a felnőttképzési szerződést. A rendszerben nincs lehetőség a hátrányos helyzetű csoportok előnyben részesítésére sem, pedig ez elvileg követelmény lenne.

Sok oktatási centrum ütközik bürokratikus akadályokba, miközben más intézmények tanfolyamai közül több tucatnyit is engedélyeznek egyszerre. A döntések indoklása ugyanakkor nem nyilvános, így nem lehet tudni, mi alapján hagytak jóvá egyes képzéseket, és utasították el a többit.

A projekt kiemelten kezeli a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportokat - a munkanélkülieket, a kismamákat, a romákat, a legszegényebb környezetben élőket és a 45 év felettieket -, de bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, és nincs nappali tagozatos államilag finanszírozott középiskolai vagy felsőoktatási hallgatói jogviszonya, illetve nem vesz igénybe más, azonos témájú uniós képzési támogatást.

hirdetés
hirdetés