Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ingyenes tanfolyamok: teljes a káosz a nyelviskolákban

2
Forrás: MTI Fotó: Vajda János

Százezreknek okozott csalódást a Tudásod a jövőd nevű, uniós forrásból finanszírozott projekt, amelynek segítségével nyelvi és informatikai tanfolyamokon lehet részt venni - írja a Népszava.

hirdetés
hirdetés

Bár a programot már tavaly év végén meghirdették, a lap szerint még mindig teljes a káosz: Közép-Magyarországot pedig mintha teljesen kizárták volna az uniós projektből. Bár a kormány szerint rendben haladnak a képzések, és folyamatosan lehet jelentkezni a tanfolyamokra, az igazság az, hogy Budapesten percek alatt elfogynak a meghirdetett helyek. Rosszul jártak a képzőintézmények, december óta alig jelentkeznek a fizetős tanfolyamokra: erről itt olvashattok.

A közép-magyarországi régió fejlettebb területnek számít, így ott alacsonyabb a felhasználható keretösszeg. Azonban segítene a problémán, ha előre lehetne tudni, mikor jelennek meg a rendszerben az egyes tanfolyamok. A projektgazda Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal tájékoztatása szerint a képzési kínálat minden hónapban bővül. Az újabb listák elvileg hónap utolsó napján jelennek meg, ennek ellenére április 12. óta folyamatosan teszik fel a tanfolyamokat a honlapra. A támogatott tanfolyamokról itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

További probléma, hogy bár hivatalosan a projekt honlapján való jelentkezés sorrendjében lehet bekerülni a tanfolyamokra, sok nyelviskola kínál előregisztrációt a jelentkezőknek, amellyel előnyhöz juttatják őket. Vannak olyan tanfolyamok is, amelyeket önkormányzatoknál, iskolákban reklámoznak, így ezek már a meghirdetés utáni percekben betelnek.

A képzőintézmények többnyire nem kapnak választ a kérdéseikre, sok ígért funkció még hónapok után sem elérhető a honlapon, például nem lehet módosítani a meghirdetett tanfolyam helyén vagy az alkalmak beosztásán. Volt olyan tanuló, akinek csak a tanfolyam befejezése után tudták kinyomtatni a rendszerből a felnőttképzési szerződést. A rendszerben nincs lehetőség a hátrányos helyzetű csoportok előnyben részesítésére sem, pedig ez elvileg követelmény lenne.

Sok oktatási centrum ütközik bürokratikus akadályokba, miközben más intézmények tanfolyamai közül több tucatnyit is engedélyeznek egyszerre. A döntések indoklása ugyanakkor nem nyilvános, így nem lehet tudni, mi alapján hagytak jóvá egyes képzéseket, és utasították el a többit.

A projekt kiemelten kezeli a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportokat - a munkanélkülieket, a kismamákat, a romákat, a legszegényebb környezetben élőket és a 45 év felettieket -, de bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, és nincs nappali tagozatos államilag finanszírozott középiskolai vagy felsőoktatási hallgatói jogviszonya, illetve nem vesz igénybe más, azonos témájú uniós képzési támogatást.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Balla Arpad

Engem nyelvtantárként kerestek meg. Edelényben (Borsod)tartandó tanfolyamot kaposvári nyelviskola indítja. Kérdeztem, hogy milyen eszközöket használhatok, válasz: tábla, kréta. Rákérdeztem a fénymásolási lehetőségre: válasz: nem kell fénymásolni. Itt már elszakadt a cérna. Meg is kérdeztem, hogy ugye nem gondolják, hogy 19. századi módszerrel kell a 21. században tanítani.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X