Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Megdöbbenéssel fogadták" Orbán főtanácsadójának bejelentését

3
A kamara szerint jól képzett, nyelveket beszélő ápolókra lenne szükség
A kamara szerint jól képzett, nyelveket beszélő ápolókra lenne szükség
Forrás: MTI / Balázs Attila

Megdöbbenéssel fogadták a szakemberek Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadójának bejelentését, mely szerint OKJ-s tanfolyamokon képeznének át általános iskolát végzett munkanélkülieket ápolóvá, és velük pótolnák a külföldi munkát vállaló ápolókat – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV-nek.

hirdetés
hirdetés

Hozzátette: Magyarországon sem OKJ-s ápolóasszisztens-, sem háziápoló-képzés nincs. Ápolási asszisztenseket képeznek ugyan, de erre a tanfolyamra csak érettségizettek jelentkezhetnek. Balogh Zoltán jól képzett, nyelvet beszélő ápolókra lenne szükség, ezért arra kérik a kormányt, hogy egyeztessenek velük – ez ugyanis eddig nem történt meg.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

Békés Gábor

Ágyat húzni, mosdatni,etetni, pelenkázni igen is tudna a"segédnővér" és ahhoz nem diploma segíteni akarás kell!

Borján József

Általában igaz, hogy akik 8. után nem tanulnak sehol tovább, azok számára "magas" az a követelmény is, amit még nem létező OKJ tanfolyamon elvárhatnak tőle. Ma ápolási protokollok szerint látják el a feladatukat a nővérek. Ha hibát követnek el, a bíróság azt vizsgálja, betartotta e az előírásokat. Ha meghal valaki, a 15-16 éves friss ápolót még ki sem kérdezheti a rendőrség. Hegedűske osztogassa a pipiket meg a malackákat és ne szóljon bele olyasmibe, amihez totál nem ért. Gondolom, a súlyos fizetését ilyen ötletek nélkül is megkapja. Mellesleg aki külföldre megy dolgozni, az minimum beszéli is azt a nyelvet és van érettségije is. Azokat nem helyettesíthetik gyermekkorú "képzett" ápolók. Nem beszélve arról, hogy az ápolók nagy része már főiskolai , sőt egyetemi képzésben vett részt. Őket kellene inkább megtartani.

Gecsényi András

A betegeknek nem lehetne kihagyni ezt a lépést, és mindjárt a hullaházba kerülni? Ott aztán mindegy, milyen képzést kaptak a hullaszállítók.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X