Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ilyen különbség soha nem volt: ennyivel keresnek többet a férfiak

A nemek közti különbségek megjelenése a fizetésben
A nemek közti különbségek megjelenése a fizetésben
Forrás: PayScale.com

Soha nem volt még ekkora különbség a nők és férfiak fizetése között – állítja egy friss kutatás. A PayScale felmérése szerint az amerikai nők már az első munkahelyükön alacsonyabb bérre számíthatnak, mint férfitársaik, és ez a különbség az évek múlásával sem csökken – számolt be a Daily Mail.

hirdetés
hirdetés

Az 1 millió 600 ezer ember fizetési adatai alapján készített felmérésben az áll, hogy a szoftverfejlesztőként és projektmenedzserként dolgozó férfiak átlagosan négy, míg a számítógépes adminisztrátori és ápolói munkakörben 2-3 százalékkal keresnek többet, mint a nők.

Az összes állást figyelembe véve azonban jóval nagyobb az eltérés a két nem jövedelme között. Ennek az az oka, hogy a férfiak nagyobb arányban választanak garantáltan jól fizető állásokat, például sokan dolgoznak informatikai és mérnöki pozíciókban. A nők viszont inkább általános iskolai tanárként vagy nővérként helyezkednek el az Egyesült Államokban, ráadásul a gyerekvállalás miatt is kimaradnak a munkából, ez pedig a jövedelmükben is megmutatkozik.

Az adatok szerint 22 évesen az amerikai nők havi átlagbére 610 ezer, míg a férfiaké 780 ezer forint. A munkatapasztalattal a két nem jövedelme közötti különbség is tovább nő: a középkorú férfiak havonta 1 millió 820 ezer, míg az ötvenes nők harmadannyit, átlagosan 1 millió 150 ezer forintot tehetnek zsebre. Mekkora fizetésre számíthatsz a BA- és BSc-diplomás pályakezdőként? Összefoglalónkat itt olvashatod.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X