Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Plagizálással vádolják a román oktatási minisztert

Plágiummal vádolja Ioan Mang román oktatási minisztert az ellenzéki román Demokrata Liberális Párt (PDL), amely a tárcavezető lemondását követeli. A plágiumgyanút először a Romania libera című román napilap fogalmazta meg. Az újság közzétett egy háromoldalas dolgozatot, amelyet Mang a Nagyváradi Egyetem szaklapjában közölt. Ebben a tanulmányban az újság szerint több olyan rész van, amely szó szerinti közlése egy másik, külföldön készült dolgozatnak anélkül, hogy a forrásra való hivatkozás szabályosan történt volna.

Szerdán Emil Boc, a PDL elnöke sajtótájékoztatón mutatta be a dolgozatot, amely szerinte "százszázalékos" plágium. Boc szerint Mang átvette szinte teljes egészében japán kutatók tanulmányának a szövegét úgy, hogy kihagyott két grafikont, valamint a források listájáról három szerzőt, és más címet adott a saját dolgozatának. A tárcavezető szerint megalapozatlanok a vádak, úgy véli, hogy az ellenzékbe szorult PDL így akar politikai tőkét kovácsolni.

hirdetés

A Victor Ponta miniszterelnök által javasolt kormányban Mang már a második oktatási miniszter, akinek személye körül vita merül fel. Ponta ugyanis eredetileg Corina Dumitrescut, a Dimitrie Cantemir román magánegyetem rektorát javasolta tárcavezetőnek. Róla azonban kiderült még az új kormány beiktatása előtt, hogy meghamisította életrajzát. Beírta ugyanis, hogy a Stanford Egyetemen végzett, miközben kiderült, hogy csak egy kurzuson vett részt az amerikai egyetemen.

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X