Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Plagizálással vádolják a román oktatási minisztert

Plágiummal vádolja Ioan Mang román oktatási minisztert az ellenzéki román Demokrata Liberális Párt (PDL), amely a tárcavezető lemondását követeli. A plágiumgyanút először a Romania libera című román napilap fogalmazta meg. Az újság közzétett egy háromoldalas dolgozatot, amelyet Mang a Nagyváradi Egyetem szaklapjában közölt. Ebben a tanulmányban az újság szerint több olyan rész van, amely szó szerinti közlése egy másik, külföldön készült dolgozatnak anélkül, hogy a forrásra való hivatkozás szabályosan történt volna.

Szerdán Emil Boc, a PDL elnöke sajtótájékoztatón mutatta be a dolgozatot, amely szerinte "százszázalékos" plágium. Boc szerint Mang átvette szinte teljes egészében japán kutatók tanulmányának a szövegét úgy, hogy kihagyott két grafikont, valamint a források listájáról három szerzőt, és más címet adott a saját dolgozatának. A tárcavezető szerint megalapozatlanok a vádak, úgy véli, hogy az ellenzékbe szorult PDL így akar politikai tőkét kovácsolni.

hirdetés
hirdetés

A Victor Ponta miniszterelnök által javasolt kormányban Mang már a második oktatási miniszter, akinek személye körül vita merül fel. Ponta ugyanis eredetileg Corina Dumitrescut, a Dimitrie Cantemir román magánegyetem rektorát javasolta tárcavezetőnek. Róla azonban kiderült még az új kormány beiktatása előtt, hogy meghamisította életrajzát. Beírta ugyanis, hogy a Stanford Egyetemen végzett, miközben kiderült, hogy csak egy kurzuson vett részt az amerikai egyetemen.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés