Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Kezdő rezidensek döntésén múlhat a betegek élete?

Rezidens
Kezdő rezidens döntésén múlhat a beteg élete. Változtatnának
Forrás: túry

Jogszabályi szinten tisztázni kell, hogy a rezidensek mely szakterületeken láthatnak el beteget egyedül, szakorvosi felügyelet nélkül - mondta Farkas Zsuzsanna, az alapvető jogok biztosa hivatalának jogi főreferense csütörtökön. A rezidensek helyzetéről szóló összes cikkünket itt találjátok.

hirdetés

Szabó Máté ombudsman hivatalból indított vizsgálatot a kórházi ügyelet, illetve a rezidensek foglalkoztatási kérdéseinek vonatkozásában. Ennek közvetlen oka az volt, hogy budapesti Szent János kórházban 2010 szilveszterén egy kezdő rezidenst egyedül hagytak az idegsebészet ügyeletén. Az ombudsmani vizsgálat során átnézték a hatályos joganyagokat, továbbá intézményeket kerestek fel - tette hozzá a főreferens.

A hatályos rendelet szerint a rezidens - munkavégzésre irányuló jogviszony keretében - csak szakmai felügyelet mellett végezhet egészségügyi tevékenységet. Ennek nyomán a hivatal megkereste a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot is, ahol elismerték, hogy a jogszabály értelmében valóban nem egyértelmű, hogy a "szakmai felügyelet" a gyakorlatban mit jelent - mondta Farkas Zsuzsanna. Közlése szerint az ombudsmani hivatal azt kérte az egészségügyi államtitkárságtól, hogy határozza meg a rezidensek szakmai felügyeletének pontos tartalmát, de mostanáig nem érkezett válasz a hivatalhoz.

Farkas Zsuzsanna elmondta azt is, hogy az ombudsmani vizsgálat során az orvosképzést folytató intézmények - a budapesti Semmelweis, a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetem - egyetértett abban: szükség van a rezidensek kompetenciáinak tisztázására, a szakorvosjelöltek sokszor kerülnek olyan helyzetbe, hogy egy beteg élete múlik a döntésükön. A Semmelweis Egyetem rektorának véleménye szerint a nagy manuális szakmáknál, ahol műtéti beavatkozásra lehet szükség, kell a szakorvosi felügyelet, a többi esetben viszont az is elegendő, ha készenlétben van, és például telefonon elérhető a szakorvos.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke előadásában azt mondta: most már "szigorú" időbeli határt kell szabni a szakorvosjelöltek kompetencialistájának elkészüléséhez. Mint kifejtette: egy fiatal orvosra - bár sokszor az ehhez szükséges gyakorlati tudásuk még nincs meg - hatalmas felelősséget ruháznak, és ha ennek során rosszul dönt, betege és saját életét is tönkre teheti. A betegek sem tudhatják, milyen szakmai felkészültségű, illetve éberségű orvos látja el őket, így jelenleg mind a betegek, mind a fiatal orvosok kiszolgáltatott helyzetben vannak - hívta fel a figyelmet.

Ennek kapcsán Papp Magor megjegyezte, az orvosi egyetemen végzettek körében tavaly készült felmérés szerint a válaszolók 15 százaléka gondolta úgy, az egyetem felkészítette őket arra, hogy a legfontosabb sürgősségi eseteket el tudják látni.

Ugyanakkor a rezidensszövetség vezetője elismerte, ha nem hunynának szemet egyes szabálytalanságok miatt, a rendszer nem lenne működőképes, mivel akkora mértékű a szakorvoshiány az országban. Ezek a szabálytalanságok viszont több helyen komolyan veszélyeztetik a biztonságos betegellátást, ezért megfelelő ellenőrzési rendszerre is szükség van - hangsúlyozta Papp Magor. Ennek kapcsán a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a szövetség által tavaly elindított honlapot, amely az egészségügyi ellátórendszer hiányosságait mutatja be.

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X