Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ingyenes nyelvtanfolyamok: már lehet jelentkezni

4
Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kedden meghirdették az első olyan idegen nyelvi és informatikai képzéseket, amelyekhez egy kiemelt uniós projekt keretében százezer felnőttnek nyújtanak támogatást.

hirdetés

A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) közleménye szerint keddtől lehet regisztrálni a "Tudásod a jövőd" honlapon (www.tudasodajovod.hu). A képzési kínálatot folyamatosan bővítik - tették hozzá.

Mint kifejtették, a programban azok a felnőttek kaphatnak támogatást, akik vállalják, hogy a képzés költségeinek támogatott összegét - összesen maximum 90 ezer forintot - önrésszel egészítik ki. Az önrész meghatározása: jogszabályba foglaltak alapján, a hátrányos helyzetű településen állandó lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkezők esetében minimum 2, minden más esetben minimum 5 százalék. Ezt a képző intézménynél kell befizetni a képzés megkezdéséig.

A KIH közleményében arra is kitért, hogy a projekt pénzügyi ütemezése miatt elképzelhető, hogy egyes képzésekre - főként a közép-magyarországi lakosok - nem tudnak rögtön bejelentkezni. Ilyen esetekben a másik hónapban végződő képzésre tudnak majd regisztrálni.

A képzések iránt érdeklődők a KIH ügyfélszolgálatán munkanapokon hétfőtől csütörtökig reggel 8 órától délután fél 5-ig kaphatnak tájékoztatást és segítséget - olvasható a KIH közleményében.

Hidas János, a KIH elnöke november elején tartott sajtótájékoztatón elmondta: az idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése elnevezésű uniós projekt keretösszege több mint 12,5 milliárd forint. A felnőttképzési program kiemelten kezeli a munkanélkülieket, a kismamákat, a romákat, a legszegényebb környezetben élőket és a 45 év felettieket. Ám bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves és nincs nappali tagozatos államilag finanszírozott középiskolai és felsőoktatási hallgatói jogviszonya, illetve nem vesz igénybe más, azonos témájú uniós képzési támogatást.

Hozzászólások (4)

szylke

A munkahelyemen valóban meghirdették, hogy lehet jelentkezni angol oktatásra, de a kör e-mailbe beleirták, hogy a résztvevők sorrendjét úgy állitják össze , hogy először az igazgatóság tagjai, aztán a vezetőség többi tagja ,majd a többi dolgozó.
Mindez történik a tesco áruházakban országszerte, ahol anyagilag erre a kedvezményes nyelvoktatásra nem az igazgatók vannak rászorulva, mert az ő fizetésük nem 100 ezer ft.
Én nem vagyok vezető beosztásban és ezért hátrányos helyzetűnek érzem magam, mert egyetemre járok levelező képzésben, amely önköltséges és sajnos nem tudok még kifinanszirozni egy nyelvvizsgát jelenleg a féléves tandij mellett, ezért is örültem a lehetőségnek, hogy a munkahelyem segitséget ad az eu-val karöltve a fejlesztésemben és igy tudok más beosztásba kerülni majd a diplomám megszerzésével.
Nagyon csalódott vagyok, amiért én kimaradok ebből a programból.
remélem azért a tesco vezetőség megtanul angolul.
:)

Molnár László

De legalább ha nem is ingyenes, ez egy jelentős segítség ahhoz képest hogy egy-egy tanfolyam költsége több száz ezer forint is lehet, és egy-egy magántanár 2000 forint/45 percnél olcsóbban nem igazán tanít. Ahhoz hogy a munkaerőpiacon labdába rúghasson bárki is minimum angol vagy németül tudni kell, inkább mind a kettőt. E nélkül kb. az utcaseprő, kutyagumi szedegető, hómunkás szakmák széles tárházából lehet mazsolázgatni.

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Felsőoktatás hirdetés

Ballagás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X