Érettségi-felvételi Eduline

Alaposan átszabnák az érettségi rendszerét

Elolvasom

Testnevelés horvát nyelven, mikrobiológia, euritmika, finn nyelv és irodalom, vegyipari ismeretek – tantárgyak, amelyekből csupán két-három, rosszabb esetben egyetlen diák érettségizett 2010-ben. Az oktatási államtitkárság a következő években felére csökkentené az érettségi tárgyak számát, így ugyanis több százmillió forintot spórolhatnának a vizsgákon. Tavaly 1 milliárd 350 millióba került az érettségi.

Érettségi-felvételi Eduline

2013-tól biztosan kötelező lesz az emelt szintű érettségi

Elolvasom

Jövő héten kerül a kormány elé a felsőoktatási felvételi követelmények átalakításáról szóló rendelet. Ha a jogszabályt a jelenlegi formájában fogadják el, a 2012-ben érettségiző diákok tanulmányi pontszámába már legalább egy természettudományi tantárgy érdemjegyét be kell számítani, 2013-tól az egyetemi-főiskolai felvételihez pedig minimum egy tantárgyból emelt szintű érettségit kell tenni. A rendelet kihirdetése lassan három hónapja csúszik.

Érettségi-felvételi Eduline

Felvételi 2011: ezekre a szakokra a legnehezebb bekerülni

Elolvasom

Egyetlen szakhoz sem kellett maximális pontszám a 2010-es felvételin: a legtöbb pontot a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás és nemzetközi tanulmányok képzést megcélzó diákoknak kellett összegyűjteniük. Ők jeles érettségi és nyelvvizsga nélkül labdába sem rúghattak. Hol volt a legnagyobb a verseny az államilag finanszírozott helyekért tavaly, és hol várhatóak magas ponthatárok az idei felvételin?

Érettségi-felvételi Eduline

Felsőoktatási rangsor: a legjobb műszaki egyetemek és főiskolák

Elolvasom

2010-ben is bejutott a tíz legnépszerűbb szak közé a gépészmérnöki képzés, amelyet több mint 2400 felvételiző jelölt be a jelentkezési lapján. A mérnöki szakmák iránt érdeklődők tizenkét egyetem és hét főiskola közül választhatnak, a rangsor élén - akárcsak az elmúlt években - idén is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll, amely hét karon indít műszaki képzéseket.

Érettségi-felvételi Eduline

Mennyit kell fizetni az érettségiért?

Elolvasom

Akár nyolcvanezer forintot is fizethetnek az egyetemi vagy főiskolai felvételiért azok, akik – bár rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal – a magasabb összpontszám reményében legalább három-négy tantárgyból szeretnének újra érettségizni.

Érettségi-felvételi Eduline

Hogyan lehet elrontani a felvételi jelentkezési lap kitöltését?

Elolvasom

A felsőoktatási felvételi szabályai négy éve nem változtak, az Oktatási Hivatalhoz mégis minden évben százával érkeznek hiányosan vagy hibásan kitöltött jelentkezési lapok. Van, aki középiskolája OM-kódját, mások a kiválasztott képzés szakirányát felejtik el megjelölni a lapon, sokan pedig egész egyszerűen nem adják időben postára bizonyítványuk fénymásolatát.

Érettségi-felvételi Eduline

Felvételi 2011: új alapszakokat és mesterképzéseket is hirdetnek az egyetemek

Elolvasom

Kilenc új alapszakot, nyolcvannégy mesterszakot és huszonhét felsőfokú szakképzést hirdettek meg az egyetemek és főiskolák a Felsőoktatási tájékoztató hivatalos kiegészítésében. Az új szakok között design- és művészetelmélet, kisebbségpolitikai, humánökológia, európai és nemzetközi igazgatás, valamint hungarológia is szerepel.

Érettségi-felvételi Eduline

Egyetemi és főiskolai nyílt napok februárban

Elolvasom

Vészesen közeledik a felsőoktatási jelentkezési határidő: február első két hetében több mint húsz egyetemi és főiskolai kar tart nyílt napot, ahol beszerezheted a legfontosabb információkat a képzésekről, az ösztöndíjakról és az elhelyezkedési lehetőségekről.

Érettségi-felvételi Eduline

Milyenek lesznek az idei felvételi ponthatárok?

Elolvasom

Háromezerrel kevesebb hallgatót vehetnek fel az egyetemek és főiskolák 2011-ben: a bölcsészettudományi és a gazdaságtudományi karokon jóval kevesebben tanulhatnak majd, így ezeken a szakokon a tavalyinál valószínűleg magasabbak lesznek a ponthatárok, amelyeken a többletpontok rendszerének átalakítása is alakíthat majd. Milyenek voltak a ponthatárok az elmúlt években, és mire számíthatnak idén a felvételizők?

1
346 347 348 349 350
361