Érettségi-felvételi Eduline

Milyen esszéfeladatok lehetnek az idei magyarérettségin?

Elolvasom

Kosztolányi Dezső, József Attila, Mikszáth Kálmán és Petőfi Sándor: a kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta ezek a szerzők szerepeltek legtöbbször a magyarérettségin. Hogy idén kortárs, nyugatos vagy 19. századi író, költő művét kell majd elemezni az írásbelin, aligha lehet megtippelni – de azért megpróbáltuk. Van, aki szerint elképzelhető, hogy Lázár Ervinnel kapcsolatos esszéfeladat lesz az érettségin.

Érettségi-felvételi Eduline

Elcserélt tételek, kiszivárogtatott megoldások: az elmúlt évek érettségi botrányai

Elolvasom

Ellopott tételek, elcserélt feladatsorok és hibás tesztlapok - az elmúlt húsz évben az összes létező módon sikerült elrontani az érettségi megszervezését. Volt olyan gimnázium, ahol tévedésből egy héttel korábbi időpontra hívták be a vizsgázókat, máshol az írásbeli eredményeket kellett megsemmisíteni, mert az iskola elfelejtett záróvizsgát szervezni az előrehozott érettségire jelentkezőknek. A pálmát a 2000-es érettségi botrány viszi: véletlenül az 1999-es olaszérettségi nyelvtani tesztjét osztották ki a végzősöknek.

Érettségi-felvételi Eduline

Felvételi 2011: idén is ezek a legnépszerűbb alap- és mesterszakok

Elolvasom

A felsőoktatási intézményekbe felvételizők 37 százaléka érettségit is tesz, közülük legtöbben gazdasági területen folytatnák tanulmányaikat szeptembertől. Az Educatio Kft. összegzése szerint a legnépszerűbb alapszakok körében nem történt nagy változás: a lista élén továbbra is a gazdálkodási és menedzsment, illetve a turizmus-vendéglátás áll, a mérnök informatikus alapszak őrzi harmadik helyét, amelyet a gépészmérnöki, a pénzügy számvitel és a jogász követ.

Érettségi-felvételi Eduline

Top 5: dalok ballagásra és szerenádra

Elolvasom

Itt a ballagás- és szerenádszezon, ez az a rituálé, amin mindenkinek át kell esnie. Csak egyszer van ilyen az ember életében (szerencsére), és a dalokat végighallgatva minden tiszteletünk azoké a tanároké, akik évről évre részt vesznek az ünnepségeken.

Érettségi-felvételi Eduline

Képek: így néznek ki az ország legfurcsább tablói

Elolvasom

Több mint százezer végzős diák fejezi be ezen a héten a középiskolát: országszerte pénteken és szombaton tartják a ballagási ünnepségeket, hétfőn és kedden a magyar- és a matekérettségivel kezdődik a 2011-es tavaszi érettségi időszak. Összegyűjtöttük az elmúlt évek legötletesebb, legfurcsább és legbizarrabb középiskolai tablóit.

Érettségi-felvételi Eduline

A 2011-es érettségi legfurcsább tantárgyai: arab nyelv, zenei angol és euritmika

Elolvasom

Újgörög, vendéglátói alapismeretek, zenei angol és arab nyelv - tantárgyak, amelyekből idén egyetlen diák érettségizik. Az oktatási államtitkárság a következő években felére csökkentené az érettségi tárgyak számát, így több százmillió forintot spórolhatnának a vizsgákon. 2010-ben 1 milliárd 350 millióba került az érettségi.

1
338 339 340 341 342
357