Érettségi-felvételi Eduline

Képek: megkezdődött a magyar érettségi

Elolvasom

A magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar, mint idegen nyelv írásbelikkel megkezdődtek a tavaszi érettségi vizsgák. Az első vizsganapon magyar nyelv és irodalomból középszinten 1.177 helyszínen 91.029 vizsgázó, emelt szinten 31 helyszínen 1.127 diák tesz érettségi vizsgát.

Érettségi-felvételi Eduline

139 453 diák számára kezdődött meg hétfő reggel az érettségi

Elolvasom

Az ország mintegy 1200 középiskolájában osztották ki a magyar írásbeli tételeket, ezzel megkezdődött a június végéig tartó vizsgaidőszak. Idén minden korábbi rekordot megdöntve több mint 139 ezren próbálják majd venni az akadályokat. Az írásbeli vizsgák után (ma például 12 órától) a feladatlapokat a tanárok megoldási javaslataival, interjúkkal és elemzésekkel együtt itt nézheted meg.

Érettségi-felvételi Eduline

Matekérettségi: exponenciális és trigonometrikus egyenletek

Elolvasom

Matekérettségi-felkészítő sorozatunk befejező részében az exponenciális és trigonometrikus egyenletekkel foglalkozunk. De megmutatjuk a tavalyi érettségi egyik nagy meglepetését is, azt a szöveges feladatot, amit már az egyik 8. osztályos felvételi feladatsorban is megkérdeztek a diákoktól, és aminek a megoldásához valóban csak józan paraszti észre volt szükség.

Érettségi-felvételi Eduline

Matekérettségi felkészítő: halmazok, statisztika, közepek

Elolvasom

A következő feladatokat az egyik tavalyi feladatsor első részéből mazsoláztuk ki. Csupa „ínyencség” következik: halmazok uniója, számok mértani közepe, adathalmaz mediánja, és végül vektorok skaláris szorzata. Ha kissé hajmeresztőnek érzed ezt a felsorolást, feltétlen nézd meg a következő videót, hogy feleleveníthesd ezeket az alapfogalmakat:

Érettségi-felvételi Eduline

A matekérettségi sötét oldala: koordinátageometria

Elolvasom

A koordinátageometria a legnehezebb anyagrészek közé tartozik, mert ötvözni kell benne a geometriát az algebrával. Szóval nem elég, jól ismerni az alakzatok tulajdonságait, az egyenletrendezésben is otthonosan kell mozogni. Eddig minden évben találkozhattunk egy „szép” összetett feladattal ebből a témakörből a májusi vagy az őszi érettségi feladatsorban.

Érettségi-felvételi Eduline

Nem lehet megúszni a sorozatokat az érettségin

Elolvasom

Számtani vagy mértani sorozat szinte mindegyik érettségi feladatsorban megjelent eddig. Ha tudod, melyik mit jelent, és azt a néhány összefüggést ismered (ami a függvénytáblában is benne van), már meg tudod oldani a feladatokat. A logaritmussal ugyanez a helyzet. Sokan félnek tőle, pedig az összefüggéseket szinte mechanikusan lehet alkalmazni.

Érettségi-felvételi Edupress

Nőtt a BKF, csökkent az ÁVF népszerűsége

Elolvasom

Bár nőtt a felvételi jelentkezők száma, nem minden intézmény örülhet az adatoknak. Az elsőhelyes jelentkezések számát tekintve a nyeretesek között van a MÜTF, a Budapesti Kommunikációs Főiskola, és az évről-évre listavezető ELTE is, viszont jópár intézmény, köztük az ÁVF, az IBS, vagy a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola is jelentős visszaesést tapsztalhatott meg a jelentkezéseket tekintve.

Érettségi-felvételi Eduline

Matekérettségi: térgeometria vagy síkgeometria?

Elolvasom

A tavalyi matekérettségi feladatsor nagy meglepetést okozott, mert két összetett feladat is volt síkgeometriából, pedig az előző években szinte csak térgeometriát kérdeztek. Hogy idén mi várható, azt nehéz lenne megjósolni, így legjobb, ha tisztában vagy mindkét témakör alapvető ismereteivel. Nem kell az összes képletet fejből tudni, hiszen a függvénytáblában minden benne van. Viszont fontos, hogy tudd, mit hol találsz meg benne, érdemes erre most egy kis időt fordítani.

Érettségi-felvételi Edupress

Csökkent a gazdaságtudományi területre jelentkezők száma

Elolvasom

140 ezren, azaz a tavalyi adatokhoz képest körülbelül 13 ezerrel többen adták be felsőoktatási felvételi jelentkezésüket idén - derül ki az oktatási minisztérium tájékoztatójából. Az alap- és osztatlan képzésekre csaknem háromezerrel, a mesterképzésre pedig 6.500-zal több jelentkezés érkezett az első helyen bejelölt választás alapján, mint tavaly. Mintegy kétezerrel megemelkedett az érettségizők száma is, pozitív tendencia pedig, hogy átlagosan tíz százalékkal nőtt az emelt szintű érettségi vizsgákra jelentkezők száma.

Érettségi-felvételi Eduline

Matekérettségi felkészítő: százalékszámítás

Elolvasom

Ez is egy olyan témakör, amellyel garantáltan találkozni fognak az idén érettségizők (is). Előfordulhat ugyan, hogy csak részfeladatban jön elő, de például a tavaly októberi érettségin összesen 16 pontot veszített az, aki nem volt tisztában a százalékszámítással. 2008-ban pedig kamatoskamat-számítással több mint 10 pontot lehetett szerezni a májusi és az októberi érettségin egyaránt.

Érettségi-felvételi Eduline

Matekérettségi felkészítő: függvények

Elolvasom

Az elmúlt évek érettségi feladatsoraiban a függvények közül legtöbbször a másodfokú függvénnyel lehetett találkozni. Ha tudod, mit kell tenni a parabolával (ami az x négyzet függvény képe) különböző függvénytranszformációk esetén, és ismered a függvényjellemzés szempontjait, már nyert ügyed van. A tavalyi májusi érettségi 17. feladata is ezt mutatja.

Érettségi-felvételi Eduline

A legjobb 30 cég listája pályakezdőknek

Elolvasom

Melyek azok a vállalatok, intézmények, amelyek a leginkább támogatják a tehetséges, fiatal, friss diplomások karrierjét? A Figyelő március 25-én megjelenő számában publikálásra kerülő KarrierStart TOP 30 alapját képező kutatásban, több mint 36.000 pályakezdő és tapasztalt munkavállaló mondta el véleményét 200 hazai vállalatról, hasonlította össze a résztvevőket konkrét munkahelyválasztási szempontok alapján.

Érettségi-felvételi Eduline

Felkészülés a matekérettségire: kombinatorika és valószínűségszámítás

Elolvasom

Kombinatorika és valószínűségszámítás nélkül elképzelhetetlen az érettségi. Sokan tartanak ettől a két témaköröktől, pedig középszinten csak néhány összefüggést kell ismerni a feladatok megoldásához. Most a 2008-as érettségi egyik példáján mutatjuk meg, hogy hogyan kell gyorsan és egyszerűen megoldani egy ilyen feladatot.

Érettségi-felvételi Eduline

Készülj velünk a matekérettségire!

Elolvasom

Jövő héten indul az eduline és a matekerettsegi.hu közös érettségi előkészítő sorozata, minden héten egy-egy olyan témakört fogunk feldolgozni ami jó eséllyel visszaköszönhet élesben is. Ráadásul bemutatunk nektek egy olyan új interaktív tanulási formát, amit máskor is használhattok ha elakadnátok a tanulásban.

1
336 337 338 339 340
344