Duplázás az egyetemi-főiskolai felvételin: megy vagy marad?

Marad-e az érettségi pontok duplázásának lehetősége az egyetemi-főiskolai felvételin? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Forrás: Túry Gergely

Ha a duplázás lehetősége megszűnni látszana a későbbiekben, arról (ahogyan a többi felsőoktatással kapcsolatos változásról is) meghatározott idővel korábban tájékoztatást kapunk? Vagyis nem igazolódhat be azon félelmem, hogy egy évvel később egyszerűen már nem lesz lehetséges opció az érettségi pontok duplázása?

hirdetés
hirdetés

A különböző jogtárakban elérhető a felsőoktatási felvételi szabályairól szóló kormányrendelet, amely 2020. január 1-től módosul ismét (attól az évtől lesz kötelező az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga a felvételin).

A 2020-tól hatályos jogszabályban is szerepel az érettségi pontok duplázásának lehetősége:

5. § (1) Alapképzésre és osztatlan képzésre történő jelentkezés esetén a (6) bekezdésben foglaltak kivételével a jelentkező teljesítményét felvételi összpontszámmal kell értékelni, amelyet az alábbiak szerint kell számítani:
a) a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összeadásával, vagy
b) az érettségi pontok kétszerezésével,
mindkét esetben az esetleg szerzett érettségi többletpontok és egyéb többletpontok hozzászámításával.

Vagyis a duplázás nem szűnik meg, legalábbis a jogszabályokból nem olvasható ki ilyen szándék.

Nincs minden veszve: így juthattok be egyetemre, ha rosszak a középiskolai jegyeitek

Milyen esélyekkel indulnak a felvételin azok, akik közepes jegyeket szereztek a középiskolában? Semmi sincs veszve. Mi a teendő akkor, ha nem sikerülnek olyan jól a középiskolai év végi jegyeitek, de egyetemre szeretnétek menni? A többletpontok nélküli összpontszámotokat kétféleképpen számolhatjátok ki: vagy összeadjátok a tanulmányi pontszámot (maximum 200 pont) és az érettségi pontszámot (maximum 200 pont), vagy megduplázzátok az érettségi pontszámot (maximum 200 pont).

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X