Így jelentkezhettek a 2018-as érettségire, ha már nem vagytok középiskolások

2

Mit kell tenni, ha érettségizni szeretnétek, de nincs tanulói jogviszonyotok? Hol és meddig kell jelentkezni a vizsgára?

Forrás: Ruprech Judit

Ha rendelkeztek érettségi bizonyítvánnyal, Magyarországon bármelyik vizsgatárgyból bármelyik vizsgaidőszakban tehettek érettségi vizsgát, függetlenül attól, hogy a középiskolában tanultátok-e az adott vizsgatárgyat, van-e érettségi eredményetek ebből a tárgyból, illetve ha van, akkor milyen szintű érettségi eredményetek van.

hirdetés
hirdetés

A május-júniusi vizsgaidőszakra február 15-éig jelentkezhettek az Oktatási Hivatal honlapjáról letöltött dokumentummal, míg az október-novemberi vizsgaidőszakra szeptember 5-éig.

Ezt a jelentkezési lapot a területileg illetékes fővárosi, megyei kormányhivatalokban vagy személyesen a vizsgát szervező középiskolában nyújthatjátok be. Fontos azonban, hogy a középiskolák nem kötelesek fogadni a velük tanulói jogviszonyban nem álló jelentkezőket.

Ilyenek lesznek a minimumponthatárok a 2018-as felvételin

Változnak-e 2018-ban a felvételi minimumponthatárai? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Újra szeretnék felvételizni, de 300-nál kevesebb pontom van. Emelkedett a minimumponthatár? Vagy maradt a tavalyi? 2018-ban marad a 2017-es minimumponthatár: - alap- és osztatlan szakon 280 pont - felsőoktatási szakképzésen 240 pont- mesterképzésen 50 pont Ha ennél kevesebb pontot szereztek, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges formában nem kezdhetitek meg tanulmányaitokat.

Térítésmentes az érettségi vizsga a tanulói jogviszony ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig és az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és pótló vizsgája. Térítésmentes továbbá a szakgimnáziumban az érettségi végzettséggel rendelkező tanuló részére egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsga és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga. Minden más esetben a vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni.

  •  A középszintű érettségi vizsgáért az adott évre fizetni kell, ez az összeg 2018-ban 21 000 forint
  •  Az emelt szintű érettségi vizsgáért pedig 2018-ban 35 000 forintot, vizsgatárgyanként

Bővebben az Oktatási Hivatal honlapján tájékozódhattok, illetve a hivatalos tájékoztatóban. Az érettségi jelentkezés benyújtását követően pedig a jelentkezéssel kapcsolatos összes kérdésre a vizsgázó jelentkezését fogadó intézmény tud majd válaszolni.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Már január 21-e van de még én sem találom ezt a jelentkezési lapot az oktatas.hu-n. Elég felháborító...

Sziasztok! Nem találom a honlapon a jelentekzési lapot. Lehet tudni, hogy mikor kerül fel? Ha már fenn van, tudnátok küldeni egy linket?

Köszönöm!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X