Így jelentkezhettek a 2018-as érettségire, ha már nem vagytok középiskolások

2

Mit kell tenni, ha érettségizni szeretnétek, de nincs tanulói jogviszonyotok? Hol és meddig kell jelentkezni a vizsgára?

Forrás: Ruprech Judit

Ha rendelkeztek érettségi bizonyítvánnyal, Magyarországon bármelyik vizsgatárgyból bármelyik vizsgaidőszakban tehettek érettségi vizsgát, függetlenül attól, hogy a középiskolában tanultátok-e az adott vizsgatárgyat, van-e érettségi eredményetek ebből a tárgyból, illetve ha van, akkor milyen szintű érettségi eredményetek van.

hirdetés
hirdetés

A május-júniusi vizsgaidőszakra február 15-éig jelentkezhettek az Oktatási Hivatal honlapjáról letöltött dokumentummal, míg az október-novemberi vizsgaidőszakra szeptember 5-éig.

Ezt a jelentkezési lapot a területileg illetékes fővárosi, megyei kormányhivatalokban vagy személyesen a vizsgát szervező középiskolában nyújthatjátok be. Fontos azonban, hogy a középiskolák nem kötelesek fogadni a velük tanulói jogviszonyban nem álló jelentkezőket.

Ilyenek lesznek a minimumponthatárok a 2018-as felvételin

Változnak-e 2018-ban a felvételi minimumponthatárai? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Újra szeretnék felvételizni, de 300-nál kevesebb pontom van. Emelkedett a minimumponthatár? Vagy maradt a tavalyi? 2018-ban marad a 2017-es minimumponthatár: - alap- és osztatlan szakon 280 pont - felsőoktatási szakképzésen 240 pont- mesterképzésen 50 pont Ha ennél kevesebb pontot szereztek, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges formában nem kezdhetitek meg tanulmányaitokat.

Térítésmentes az érettségi vizsga a tanulói jogviszony ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig és az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és pótló vizsgája. Térítésmentes továbbá a szakgimnáziumban az érettségi végzettséggel rendelkező tanuló részére egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsga és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga. Minden más esetben a vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni.

  •  A középszintű érettségi vizsgáért az adott évre fizetni kell, ez az összeg 2018-ban 21 000 forint
  •  Az emelt szintű érettségi vizsgáért pedig 2018-ban 35 000 forintot, vizsgatárgyanként

Bővebben az Oktatási Hivatal honlapján tájékozódhattok, illetve a hivatalos tájékoztatóban. Az érettségi jelentkezés benyújtását követően pedig a jelentkezéssel kapcsolatos összes kérdésre a vizsgázó jelentkezését fogadó intézmény tud majd válaszolni.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás

 

hirdetés

Hozzászólások (2)

Már január 21-e van de még én sem találom ezt a jelentkezési lapot az oktatas.hu-n. Elég felháborító...

Sziasztok! Nem találom a honlapon a jelentekzési lapot. Lehet tudni, hogy mikor kerül fel? Ha már fenn van, tudnátok küldeni egy linket?

Köszönöm!

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X