Szakértői vélemény: Idén csak egy picit nehezebb a földrajz

Dr. Pirisi Gábor a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa nyilatkozott nekünk az idei középszintű földrajzérettségiről.

A földrajzérettségi évak óta ugyan abban a szerkezetben jön ki. Van egy topográfiai része és egy atlaszahsználós része. Aki leül idén foldrajzból érettségizni, pontosan tudhatta, milyen feladatokra számíthat. - elemzi nekünk a fleadatsort Pirisi Gábor.

Véleménye szerint az, hogy kinek mi számít nehézségnek az idei érettségiben, abszolút csak az egyéni kompetenciákon fog múlni.

hirdetés
hirdetés

Átnézve a feladsort,  ésösszehaosnlítva a korábbi évek feladtsoraival, az idei talán egy picit nehezebb. Van benne néhány olyan feladat, ami kevésbé kézenfekvő az érettségizőknek, mint korábban volt. Ez olyan apróságokon múlik, mint például a kettes számmal jelzett topográfiai feladatban meg kell jelölni az amerikai - kanadai határon fekvő nagy tavak közül hármat. Ez nem biztos, hogy mindenkinek jól sikerült, mert az ember hajlamos összekeverni őket.

A magyar topográfiai feladatben Pest megye településeit és a két dunai nagy szigetet kellett megnevezni,e a diákoknak. A pécsi egyetem adjunktusa szerint ez is talán kevésbé kézenfekvő, mint a korábbi évek feladatai.

Ezeket a feladatokat kapták a diákok középszinten föciből

A második feladatlap esetében már használható atlasz, körző, vonalzó és számológép. Percről percre a mai vizsgáról. A második feladatlap rögtön egy Holddal kapcsolatos feladattal kezd, majd egy hegyről készült térképrészletről kérdeznek. A harmadik feladatban különböző jelenségekkel kapcsolatos állítások szerepelnek, ezeket kell párosítani. A negyedik feladatban a földi légkörzésről látható egy ábra, és a hozzá kapcsolódó feladatok.

A hallgatóknak általában kihívás szokott lenni a térképes-számítós feladat, ami idén nagyon könnyűre sikerült. Azonban a tavak pusztulásának és feltöltődésének folyamatára rákérdező feladat szerintem nem annyira egyértelmű, valószínűleg gondot jelenthetett többeknek ez a feladat.

Emelt szintű földrajz érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű földrajz érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X