Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Kicseszés ez az érettségi" - diákok a mai szakmai vizsgákról

Van olyan diák, aki hét tárgyból érettségizik a kötelezővé tett szakmai vizsgák miatt, de olyan is akad, aki olyan példától tartott, amit egyszerűen nem volt idő a négy év alatt rendesen begyakorolni.

Forrás: Túry Gergely

Mint bizonyára tudjátok, idén először kötelező a szakgimnáziumi végzősöknek szakmai érettségi vizsgát tenni. Ez sokaknál - akik nem az adott szakirányon tanulnának tovább - egy plusz vizsgát jelent, viszont mindenki számára nehezítő körülmény, hogy a részletes követelményeket csak tavaly év végén hozták nyilvánosságra.

hirdetés
hirdetés

Diákokat kérdeztünk arról, hogyan élik meg, hogy ma ötödik kötelező vizsgatárgyként szakmai érettségit is írniuk kell. Volt, aki arra panaszkodott, hogy az építőipari ismeretek érettségin statikát is kaphatnak feladatként a diákok, holott erre nem jutott elég idő a négy év alatt.

Szerintünk bőven kicseszés ez az érettségi. Legalább a ponthatárok lejebb kerülhetnének, ha már ilyen nehéz követelményekkel kell szemben állnunk -

írta egyik olvasónk.

Egy másik olvasónk közgazdasági szakgimibe jár, és a kötelező szakmai vizsga miatt hét érettségi tárgy vár rá. "Ennek az oka a két tanítási nyelvű képzés, mivel a kéttannyelvű szakmai bizonyítvány feltétele az idegennyelven kívül még két szakmai érettségi idegennyelven való letétele" - magyarázta a diák.

A diákok mostanában fejezik be az ágzati és ágazaton kívüli szakmai vizsgákat. Ha köztük vagy, és megosztanád az élményeidet a vizsgával kapcsolatban, az [email protected]-ra várjuk a beszámolót.

Sok diák tart attól, ami holnap jön

Holnap kerül sor az ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgákra. Holnap reggel nyolctól a szakgimisek kötelező jelleggel érettségit tesznek egy szakmai tárgyból. Hogy ki, miből vizsgázik, az attól függ, milyen szakirányú szakgimnáziumi képzésben vett részt (egészségügy, faipar, földmérés, gépészet, informatika, stb.). A holnapi vizsgák idéntől kötelezőek, és nagyjából 30 ezer végzőst érint az új szabályozás.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X