Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Felvételi: az emelt szintű érettségi vagy a nyelvvizsga ér többet?

Örök kérdés a felvételizők körében.

Forrás: Shutterstock

Minden évben felmerül, hogy vajon a nyelvvizsgával vagy az emelt szintű érettségivel kaphat a felvételiző több többletpontot a felvételin.

hirdetés
hirdetés

A középfokú komplex nyelvvizsgáért 28, felsőfokúért 40 többletpont adható. Ha mindkettőt megszerzitek, nyelvutás címén akkor is csak 40 pontot vesznek figyelembe, tehát ezzel nem lehet halmozni a pontokat.

Az emelt szintű érettségivel adható többletpont 50 vizsgatárgyanként. Tehát az emelt szintű nyelvi érettségivel több pluszpont szerezhető, mint egy felsőfokú nyelvvizsgával.

Mikor jár pluszpont az OKJ-s végzettségért?

Olvasói kérdésre válaszolunk. Van egy OKJ szerinti szakképesítésem, idén pedig főiskolára jelentkeztem. Kaphatok a szakképzettségért többletpontot? Ha igen, miként? A válasz röviden: igen, kaphatsz. Ennek azonban meghatározott feltételei vannak. A többletpont kritériumai a következők: fontos, hogy a bizonyítvány 54-es, vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésről szóljon, ahogy az is feltétel, hogy az adott szakirányon tanulj tovább.

A pontszámítás esetén csak az egyik címen járó pluszpontot fogják figyelembe vennim, értelemszerűen azt, amelyikre több pluszpont adható.

Érdemes arra figyelni, hogy a megjelölt szakra kötelező-e az emelt szintű érettségi. Általános orvosi szakra például kettő emelt vizsgát kell tenni, ilyen esetben pedig nincs értelme még egy nyelvi emelt szintűnek is, hiszen legfeljebb 100 többletpontot kaphattok.

Az idei felvételivel foglalkozó írásainket itt találjátok meg.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X