Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Az alkotmánybíróságon buktathatják el a kötelező szakmai érettségit

A főfeljelentőként ismert Tényi István az érettségik terén szeretné, ha tiszta víz kerülne a pohárba, hogy alkotmányellenes volt-e a szakmai érettségi vizsgák követelményeinek kései, mindössze decemberi ismertetése.

Forrás: Mónus Márton

Mindössze december végén ismerhették meg a tavasszal érettségiző szakgimnáziumba járó diákok, hogy milyen követelmények szerint kötelező számukra szakmai érettségi vizsgát tenni.

hirdetés
hirdetés

A diákok a Civil Közoktatási Platform támogatásával azt követelték a kormánytól, hogy ne kelljen úgy szakmai érettségit tenniük, hogy nem volt meg a rendelkezésre álló idő a felkészülésre - jellemzően két évvel az érettségi előtt nem módosíthatnak a szabályokon, hogy felmenő rendszerben történjen a változtatás.

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos is aggályokat talált az érettségi kapcsán, azonban a kritizált módosításokat tartalmazó kormányrendeletről csak ajánlásokat fogalmazott meg, nem élt az alkotmánybírósági normakontroll lehetőségével.

Tényi István nevét egyre kevesebbeknek kell bemutatni, a kormánypárti kötődésű férfi rendre bejelentést tesz olyan ügyekben, ahol úgy gondolja, hogy a tisztánlátás érdekében szükséges a törvényességi ellenőrzés, adott esetben bírósági eljárás. Ezúttal közérdekű bejelentéssel élt az alapvető jogok biztosánál, Székely Lászlónál, hogy kérjen alkotmányossági kontrollt a vitatott kormányrendeletről. Amennyiben az Alkotmánybíróság záros időn belül megállapítja, hogy jogellenes volt az érettségi szabályok módosítása, akkor nem kell szakmai érettségit tennie több tízezer diáknak májusban.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X