Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ausztriában tanulnál tovább? Ilyen a felvételi jelentkezés 2017-ben

A legtöbb külföldön tanuló magyar a közeli Ausztria felsőoktatási intézményeibe jár. Megnéztük, hogy az oda vágyóknak milyen alapvető dolgokat kell ismerniük a felvételről és a kezdeti időszakról.

Forrás: Filep István

Egyre több iskolából már egyenesen külföldi felsőoktatási intézetbe jelentkeznek a magyar diákok, van olyan intézmény, ahol minden harmadik diák nyert felvételt külföldön - írta hétfőn a hvg.hu. A legnépszerűbb célország a közelsége miatt Ausztria, hiszen vonattal Budapestről is legfeljebb három óra vonattal, de Győrből már csak másfél óra Bécs. Az osztrák fővárosban a Bécsi Egyetem a legnépszerűbb a magyarok körében.

hirdetés
hirdetés

Mivel már egész könnyű az ingázás is, így a levelezős hallgatónak sem nagy kihívás jelentkezni.

Az osztrák felsőoktatási intézmények továbbra is széles körben kínálják német és angol nyelvű képzéseiket. Graz, Innsbruck, Salzburg mellett a legtöbb egyetem Bécsben található. Nyelvvizsga megléte nem feltétel a jelentkezésnél, elegendő, ha az érettségin vizsgáztál, de természetesen elfogadják a középfokú nyelvvizsgát is. Ha szeretnél, nyelvi előkészítős félévre is jelentkezhetsz, hogy legyen egyetemi diákod, de más kurzust még nincs merszer tanulni. Figyelj erre, mert nem minden egyetemen vagy főiskolánvan erre lehetőség.

A német nyelvű képzésekért nem kell fizetni, mindössze egy 17,5 eurós regisztrációs díjat kell fizetnie a leendő hallgatóknak félévente. Amennyiben nem sikerül az ideális képzési idő, valamint plusz két féléven belül diplomát szerezni, onnantól félévente már 364 eurós tandíjat kell fizetni.

Az általános felvételi jelentkezést június 15-ig kell előkészítsétek, ekkor indul a hivatalos felvételi időszak, amely szeptember első hetében zárul. A legnépszerűbb bécsi egyetemre már március 1-től jelentkezhettek az egyetem saját rendszerén, az U:SPACE-en keresztül, a többi intézmény is megnyithatja a jelentkezést az általános eljárás megkezdése előtt.

Az első félév vége a legnehezebb az Ausztráoban tanulóknak, ugyanis ekkor kell letenni az összes tárgy alapjául szólgáló STEOP (Studieneingangs- und Orientierungsphase) tantárgyakból. Általában 4 vizsgát kell letenni, mely összesen legalább 15 kreditértékű. Kivételt képeznek a képzés alól a pszichológia, kommunikáció és média, és a sporttal kapcsolatos szakok.

via mde.hu

Így kell kitölteni a 2017-es jelentkezési lapot: lépésről lépésre

Az utóbbi években már csak elektronikusan lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények képzéseire. Íme, az eduline útmutatója. A 2017-es felvételin hagyományos jelentkezési lapon már nem, csak elektronikusan, az e-felvételin keresztül adhatjátok le a jelentkezéseteket - a határidő a megszokott február 15. A 2017-es felvételivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok. 1.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X